Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Brunnsgård
Bild: Henrik Brunnsgård

Spår av sand kan ligga bakom simlärares utslag

Sand som blandats i den nymålade kontrastfärgen skulle minska halkrisken vid bassängen i Valhallas varmbad. Nu misstänks den ligga bakom simlärares hudutslag.

Varmbadsavdelningen på Valhallabadet stängdes efter att tre simlärare tvingats sjukskriva sig då de fått mystiska utslag på händer, fötter, knän och rygg. Detta trots att vattenvärdena varit bra.

Lokalen har nyligen renoverats – men tvingades alltså stänga efter bara en månad. Nu har man utrett vad som kan ligga bakom de mystiska utslagen.

– Provsvaren visar inte något reaktivt ämne i varken färg eller murbruk som använts vid renoveringen av varmbadet, säger Jan Larsson, projektledare vid Higab som förvaltar fastigheten.

LÄS MER: Simlärare fick hudutslag – nu stängs bassängen

Blandade sand i färgen

Vid renoveringen målades en linje runt bassängen som skulle förtydliga poolens kanter. Nu misstänker Jan Larsson att det är linjens skrapiga yta som ligger bakom simlärarnas allergiska reaktioner.

– Det är förmodligen på det sättet att så man inte halkar i, blandade vi i lite sand i kontrastfärgen så det blir lite skrapig yta. Simlärarna kanske har gnidit där och fått skrapsår och då kanske till och med klor och sådär också bidrar till de här allergiska besvären, säger Jan Larsson.

"Ingen jättestor åtgärd"

Nu ska den skrapiga kontrastlinjen slipas ner eller målas över, innan varmbadet kan öppna igen.

– Det som går är att göra den här kontrastmålningen blank. Sen om man slipar eller målar med tjockare färg, det får vi se. Jag ska kontakta målarfirman och se när de kan komma, säger Jan Larsson.

Han tror att varmbadet kan öppna inom kort.

– Det är ingen jättestor åtgärd. Att måla det här tar inte lång tid men det ska torka ordentligt i den här miljön så jag ska inte säga för mycket. Det är klart att alla vill komma igång med simskolorna igen, säger Jan Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.