Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spädbarn dog vid samsovning på BB

Kvinnan stannade kvar på BB efter förlossningen. Några dagar efter att barnet hade fötts larmade kvinnan om att barnet som sovit hos henne var livlöst.

Några dagar efter förlossningen på Sahlgrenska larmade mamman personalen om att hennes barn var livlöst. Omedelbara återupplivningsåtgärder inleddes men Sahlgrenska Universitetssjukhuset skriver i den lex Maria-anmälan som nu upprättats att dessa var fruktlösa. Barnet dödförklarades därför.

En liknande händelse inträffade bara fyra månader tidigare. Sjukhuset skriver att man därför gjort en händelseanalys. Sahlgrenska Universitetssjukhusets BB har nu gjort förändringar i sina rutiner kring samsovning och övervakning av barn efter händelserna. 

 

Socialstyrelsen avråder samsovning

Redan 2013 slog Socialstyrelsen fast att barn under tre månader sover säkrast i egen säng. Därmed avrådde man föräldrar från att ha barnen i sin säng. Upprinnelsen var en studie som avslutades det året.

Forskarna matchade uppgifter om 1 473 fall av plötslig spädbarnsdöd med data från en kontrollgrupp. I den grupp där barnen avlidit hade 22 procent sovit tillsammans med minst en förälder vid dödsfallet. I kontrollgruppen var det endast 9,6 procent av barnen som hade samsovit vid den dag som de blev intervjuade.

Omkring 20 barn per år dör i plötslig spädbarnsdöd. Anledningar till att föräldrar vill samsova är dels att man vill ha barnet så nära som möjligt, men också att ammande kvinnor kan uppleva att det är lättare att få bebisen att somna om efter amningen om den får ligga kvar intill mamman. Vilket i sin tur påverkar moderns sömn positivt.

Tidigare har man i Sverige tyckt att det är okej att samsova så länge föräldrarna inte är berusade, påverkade av andra droger, eller rökare. Man har också varit noga med att påpeka att spädbarnen ska sova på rygg, inte ha det för varmt och att man ska se till att inget riskerar att täcka barnets ansikte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.