Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Sovmorgon och distansundervisning året ut för elever på gymnasiet

Gymnasieelevernas lektioner senareläggs och undervisningen hålls delvis på distans resten av året som undvika spridning av coronaviruset.
– Vi behöver trygga en bra arbetsmiljö för vår personal och för våra elever. Att skicka tillbaka hundratals elever skulle göra det svårt att hålla avstånd, säger Pär Gustafsson (L), ordförande i utbildningsnämnden.
Samtidigt erbjuds alla elever som pluggar hemma lunch.

Allt fler har åter börjat åka kollektivt i Göteborg. Samtidigt som extratrafik satts in blir det trångt om fler åter går tillbaka till jobbet istället för att jobba hemifrån.

Det menar Västtrafik, som vänt sig till utbildningsnämnden med en önskan om att rekommendationerna om skoltider och distansundervisning förlängs, så att eleverna på gymnasieskolorna inte ska trängas i kollektivtrafiken samtidigt som människor åker till jobbet. Enligt Västtrafik har de här åtgärderna haft effekt för att minska trängseln.

Det handlar om att lektionerna, så långt det går, startar tidigast klockan nio och att högst 60 procent av eleverna på högskoleförberedande program är i skolan samtidigt.

För eleverna på yrkesprogrammen är det 80 procent som gäller.

Hittills har skolorna löst det här på olika vis, på vissa skolor är eleverna på plats varannan dag, på andra varannan vecka, medan eleverna i årskurs ett haft alla lektionerna i skolan.

LÄS MER: Flera larm om trängsel i kollektivtrafiken

LÄS MER: Förslaget: Ändra skolscheman för att minska trängseln

På tisdagens sammanträde bestämde politikerna i utbildningsnämnden att de här åtgärderna förlängs till årsskiftet.

Pär Gustafsson (L) säger att det vore riskabelt att skicka tillbaka hundratals elever till skolan.

– Min och nämndens ambition är att kunna återgå till ordinarie undervisning så snart som möjligt.

De skolorna berörs

Det är eleverna på skolorna i centrala Göteborg och på Lindholmen som påverkas, alltså Schillerska, Hvitfeldtska, IHGR, Burgården, Katrinelund och Bernadotte, Lindholmens tekniska, Polhem, Ester Mosesson och Bräcke.

Anledningen är att det är här det är trångt i kollektivtrafiken i rusningstid.

Anna-Klara Behlin (V), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden, säger att hon är oroad över hur elever i behov av extra stöd påverkas, men konstaterar att elever på introduktionsprogram och särskilda grupper för elever med diagnos inom autismspektrum har sina lektioner i skolan.

– Men det finns ju elever på alla program som behöver stöd, som skulle klara sig bättre med undervisning på plats i skolan. Samtidigt tror jag att rektorerna är skickliga på att få till stödet eleverna behöver ändå.

Anna-Klara Behlin, Vänsterpartiet, Göteborg om coronaviruset och skolan.
Anna-Klara Behlin (V) är 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden. Bild: Privat

Politikerna gav också förvaltningsdirektören i uppdrag att titta på hur de brister som uppstår när lektionerna hålls på distans ska motverkas och kompenseras och sammanställa konsekvenserna för lärandet, det kompensatoriska uppdraget och arbetsmiljön för skolans personal.

– Vissa kursslut har redan behövt flyttas längre fram, det kan också handla om individuella insatser. Vi vill ha en rapport redan nästa nämnd, för det kan vara svårt att kompensera i efterhand, säger Anna-Klara Behlin.

Det har ju lyfts kritik från olika håll mot att eleverna tar ett väldigt stort ansvar här, som ger konsekvenser. Vad tänker du om det?

– Det som är viktigt att komma ihåg är att det här inte bara handlar om kollektivtrafiken, utan om att kunna hålla avstånd inne på skolorna och minska risken för smittspridning.

Alla elever som vill erbjuds också lunch genom skolan även de dagar de har distansundervisning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.