Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sorgsna fattigpensionärer protesterade mot hyreshöjning: "Kommer bli hemlösa"

Regnet föll när 40 svartklädda kvinnor och fattigpensionärer tågade genom Haga i en sorgemarsch – i protest mot de renoveringar och hyreshöjningar som planeras i Annedal.
– Det här är vår sista möjlighet. Jag kommer tvingas lämna mitt hem, säger ensamstående Lise Slåttnes.

Tåget samlades vid Haga Kyrkoplan. I piskande regn och iskalla vindar tågade sedan de svartklädda och slöjtäckta kvinnorna sakta genom Haga.

– Det här är den sista utposten för rimliga hyror och allas rätt till ett hem. Ytterst handlar detta om människor som riskerar att bli hemlösa, säger Hagabon Christina Abrahamsson som slöt upp i demonstrationståget.

Planerar hyreshöjning på 50 procent

Mål för protesten är Robert Dicksons stiftelse. Stiftelsens bostäder har under decennier inhyst personer med låga inkomster, framförallt ensamstående kvinnor, studenter och fattigpensionärer. Stiftelsen bildades år 1860, två år efter industrimannen Robert Dicksons bortgång, med uppdrag att "uppföra sunda och välförsedda bostäder, som mot billiga villkor skall hyras ut till mindre bemedlade personer".

Demonstranterna menar att den höga hyreshöjningen bryter mot stiftelsens stadgar.. Bild: Jonas Lindstedt
Demonstranterna menar att den höga hyreshöjningen bryter mot stiftelsens stadgar.. Bild: Jonas Lindstedt

Men en planerad renovering, däribland grundförstärkningar, fasadrenovering och stambyten, gör att boende informerats om en planerad hyreshöjning på mellan 40 och 60 procent. Höjningar som fått flera boende, i de sammanlagt 82 lägenheterna, att varna för att de kommer tvingas lämna sina hem.

LÄS MER: "Hyran ska ligga under bruksvärdet"

– Jag har fått besked om att min tvåa med en månadshyra på 5 800 kronor ska höjas till över 9 000 kronor. Jag kommer inte att ha råd att bo kvar med den höjningen. Vi har försökt få dem att lyssna, men de har kört över oss helt. Merparten av oss kommer bli tvungna att flytta, säger Lise Slåttnes som bor i en av lägenheterna sedan 25 år tillbaka.

"Behöver vi gå i regnet så gör vi det"

Hon menar att stiftelsen i och med den dramatiska höjningen frångår sina egna stadgar. Något hon får medhåll för av 74-åriga Eva Christofferson, en av arrangörerna till sorgemarschen som hålls för andra året i rad. Eva har bott i en av lägenheterna i 35 år.

– Förra sorgetåget hade inte avsedd verkan, det hände ingenting. Men vi ger oss inte. Behöver vi gå i regnet så gör vi det, säger hon.

Vad hade ni hoppats skulle hända?

– Att styrelsen åtminstone kunde svarat oss. Hyresgäster och värd borde kunna tala med varandra, men det säger bara "så här är det, passar det inte så får ni flytta".

"Behöver vi gå i regnet så gör vi det" säger talespersonen Eva Christoffersson, 74 år.. Bild: Jonas Lindstedt
"Behöver vi gå i regnet så gör vi det" säger talespersonen Eva Christoffersson, 74 år.. Bild: Jonas Lindstedt

Enligt Eva Christoffersson planerar man att skruva upp protesterna, och upprepa sorgetåget en gång i månaden under resten av våren. Även hon hyr i dag en tvåa i Annedal som riskerar kraftigt höjd hyra.

Du betalar i dag 5 800 kronor för en central bostad på 64 kvadratmeter. Är det inte rimligt med en hyreshöjning?

– En viss höjning är rimlig, men inte 50-60 procent. Lägenheterna behöver underhållas, men det ska ju bekostas av hyrorna. Vart har hyrespengarna tagit vägen? säger Eva Christoffersson och fortsätter:

– Man nonchalerar oss och kör över oss. Vi hoppas att protesten kan göra så att stiftelsens styrelse kommer fram så vi kan ha ett samtal om det här.

LÄS MER: Dicksons stiftelse får underkänt

Vice ordförande vill inte svara på frågor

När GP söker Robert Dicksons stiftelses vice ordförande Mats Arnsmar (S), som tidigare uttalat sig i ärendet, vill han inte svara på några frågor utan hänvisar till stiftelsens vd och ordförande Derya Tumayer (MP). Tidigare har Ansmar försvarat höjningen med att de tidigare arbeten som utförts på hyreshusen inte varit tillräckligt bra, samt att hyresintäkterna inte räckt för att täcka de kostnader som nu uppstår.

– Det här kommer att gå på upp mot 100 miljoner kronor och vi har inga andra inkomster än hyror. Vi är inget aktiebolag och tar inte ut några vinster, sade han då till GP.

GP har sökt stiftelsens ordförande och vd, men utan resultat.

LÄS MER: Sorgetåg mot höjda hyror i Annedal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.