Sorgegrupper för barnfamiljer hotade

Framtiden för samtalsgrupperna är oviss. Vid årsskiftet gick avtalet med Västra Götalandsregionen ut. Bräcke diakoni är oroliga för att det ekonomiska stödet ska dras in.

ANNONS
|

Ulrika Lundberg, handläggare på Västra Götalandsregionen, säger att ärendet är under beredning och att det i dag inte går att säga så mycket mer.

Beredningen ska vara klar inom kort och beslut om samtalgruppernas framtid väntas tas av regionens hälso-och sjukvårdsstyrelse i slutet av januari.

Maude Kardell Wahlbäck, områdeschef på Bräcke diakoni, gör bedömningen att det är ett stramare ekonomiskt läge nu än var det var tidigare. Men hon hoppas att det inte ska försvåra för vårens grupper.

– Jag hoppas att det kommer att ordna sig i år. Men sen vet jag inte, säger hon och efterlyser en långsiktig lösning.

ANNONS

Barn ska få stöd

Enligt hälso- och sjukvårdslagen finns särskilda skyldigheter när det gäller barn. Om barnets förälder oväntat avlider ska barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas, heter det i lagtexten.

– Det poängteras också i de nationella riktlinjer som finns. Problemet är att det inte sägs någonting om hur och i vilken omfattning det ska göras. I dag gör många huvudmän bara det de är absolut tvingade att göra, säger Maude Kardell Wahlbäck.

Moderaten Johan Fält, ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, säger att det inte handlar om någon lagstadgad verksamhet, men han tror ändå att det finns goda förutsättningar för en fortsättning för ekonomiskt stöd till samtalsgrupperna.

Samverkansavtal

Stödgrupperna för barn och familj i sorg fick tidigare ekonomiskt stöd av Göteborgs barnhusfond. 2015 tog Västra Götalandsregionen över finansieringen och sedan 2017 drivs det genom en samverkansavtal mellan Bräcke diakoni och regionen, där Bräcke diakoni bidrar med samordning och kompetens och regionen med ekonomiska resurser. För 2019 är den summan, enligt ansökan, drygt 250 000 kronor.

I sin ansökan till regionen skriver Maude Kardell Wahlbäck bland annat: " Att mista en familjemedlem påverkar hela familjen. Verksamheten omfattar både att behandla den aktuella sorgen, men har också ett tydligt förebyggande perspektiv i sig; man sörjer den person som fattas och den familj som inte längre är, samtidigt som metoden syftar till att stärka den ”nya” familjen."

ANNONS

Bräcke diakoni:

Stiftelsen Bräcke diakoni bildades 1923 för att erbjuda vård och omsorg åt ”fattiga, sjuka eller eljest nödställda” i samhället.

Bedriver i dag en bred verksamhet inom vård och omsorg.

Den övergripande visionen är att vara med och bidra till ett medmänskligare samhälle.

Källa: Bräcke Diakoni

ANNONS