Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Soraya Post upprörd över nedlagd utredning

Utredningen om romregistret läggs ner. Soraya Post, som själv fanns med i registret, är upprörd men inte förvånad. – Rasismen och fördomarna mot romer är för djupt rotad i myndighetssverige.

Soraya Post är strateg på rättighetskommitténs kansli i Västra Götalandsregionen och välkänd romsk profil i Göteborg. Hon nåddes av beskedet att åklagaren Mats Åhlund lägger ner förundersökningen när GP ringde henne på fredagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är inte förvånad faktiskt. När polisen blir föremål för utredning läggs det ofta ner. Det är synd att åklagarmyndigheten inte ser hur allvarliga dessa kränkningar är. Det är ytterligare ett bevis på att Sverige inte har respekt för de mänskliga rättigheterna.

Åklagaren Mats Åhlund har i sitt beslut kommit fram till att registret inte är etniskt grundat, något som även statliga Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, konstaterat i en utredning.

– Registret kanske inte började dag ett som ett etniskt register. Men det har utvecklats till ett etniskt register och det är stor skillnad, säger Soraya Post. Hon menar att rasismen och fördomarna mot romer är djupt rotade i myndighetssverige.

– Det är strukturer som kränker och det är illa. Man ska säkra system för skydd, men här finns inget skydd, handen på hjärtat.

Hon har tillsammans med andra jobbat med en skrivelse som ska skickas till riksdag, rikspolisen, partiledare och media. Där kräver de en oberoende granskning.

– Vi är inte nöjda med SIN:s granskning och vill att man jobbar med andra frågeställningar. Vi kräver att Beatrice Ask och Erik Ullenhag vänder på alla stenar i det här ämnet, säger Soraya.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.