Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Sopkaos på flera badplatser i Göteborg

Några av Göteborgs badplatser ser ut som soptippar efter de senaste dagarnas sommarväder. Överfulla papperskorgar och kvarlämnat skräp lockar fram både råttor och skator. Kommunens förklaring är att badsäsongen inte börjat än.
– Det var skräp nästan överallt, säger Esma Murselovic som under tisdagen besökte Bergsjöbadet.

Vid 11-tiden på tisdagen kom Esma Murselovic till den populära badplatsen vid Bergsjön. Hon möttes av en gräsmatta full av engångsgrillar, papperstallrikar och halvätna meloner. Esma Murselovic har bott i området i nästan 30 år, men säger sig aldrig ha sett något liknande.

– Det var skräp nästan överallt. Man behövde plocka upp det för att kunna sätta sig, säger hon.

LÄS MER: Sopkaos på Tredje Lång – festplats för fiskmåsarna

Hon ringde kommunen och fick svaret att badsäsongen börjar den 8 juni. Oavsett väder är det först då som badplatserna börjar städas och papperskorgar tömmas oftare. Enligt Esma Murselovic är det mycket råttor kring badplatsen. Hon tycker att det är extra tråkigt att det är så skräpigt vid just Bergsjöbadet, eftersom många i stadsdelen saknar möjligheten att åka till kusten eller sommarstugor.

– Dessutom har de byggt nya bryggor, hopptorn och en lekplats. Det hade varit så fint om de bara hade skött om det, säger hon.

Badsäsongen har börjat för göteborgarna – men inte för kommunen. Vid Smithska udden samlas skräpet på hög. Bild: Läsarbild
Badsäsongen har börjat för göteborgarna – men inte för kommunen. Vid Smithska udden samlas skräpet på hög. Bild: Läsarbild

Fullt av skator och råttor

De senaste dagarnas sommarvärme har lockat tusentals göteborgare till badplatserna. Vagnarna mot Saltholmen har varit fullpackade och Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat om stora problem med nedskräpning i Slottsskogen. Det är telefonkö till kommunens tipstelefon om nedskräpning och två tredjedelar av inläggen på Göteborgs stads Facebooksida handlar om nedskräpning.

Parkeringsplatsen vid Smithska udden i sydvästra Göteborg har varit helt full de senaste dagarna. Det berättar Marie som bor i närheten. När hon promenerade vid badplatsen på tisdagen var sopsituationen bedrövlig.

– Papperskorgarna var inte tömda så det låg sopor överallt. Påsarna var förmodligen uppbrutna av fiskmåsar, råttor och skator. Innehållet var helt utspritt, säger hon.

Flera badplatser har toaletter men de är låsta till och med måndag, vilket leder till att besökarna uträttar sina behov i naturen.

LÄS MER: Sopkaoset fortsätter – ansvarig politiker: "Bedrövligt"

Kommunen vädjar: Ta med ditt skräp

Park- och naturförvaltningen ansvarar för renhållningen av många av Göteborgs parker och badplatser. Morgan Davidsson, avdelningschef för skötsel och anläggning, är medveten om de skräpiga badplatserna.

– Badsäsongen kommer igång på måndag och då börjar våra säsongsanställda. Innan dess har vi arbetsmarknadslag som städar och vi tar in extrapersonal på helgerna, säger han.

Morgan Davidsson på Park- och naturförvaltningen. Bild: Peter Svenson
Morgan Davidsson på Park- och naturförvaltningen. Bild: Peter Svenson

Övervägde ni att starta badsäsongen tidigare när ni såg väderprognosen för de senaste dagarna?

– Självklart har vi koll på vädret. Det är alltid en avvägning och jag ska inte skylla ifrån mig, men vi har haft en del sjukfrånvaro som påverkat vårt arbete.

LÄS MER: En skräpkarusell

Den kommande veckan ska park- och naturförvaltningen ta in extrapersonal och se om det går att sätta ut containrar på vissa badplatser. Morgan Davidsson ber alla göteborgare att ta ansvar för sitt eget skräp.

– Det spelar ingen roll hur mycket personal vi har om människor bara lämnar sin picknick på gräsmattan. Om inte folk börjar ta med sig sitt skräp så kommer vi aldrig hinna ifatt detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.