Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Festdeltagaren somnade i duschen och täppte igen vattenhålet. Bild: Per Anger
Festdeltagaren somnade i duschen och täppte igen vattenhålet. Bild: Per Anger

Somnade i duschen efter julfest – två våningar översvämmades

Grannarna hade vaknat på natten av en vattenläcka. I lägenheten ovanför pågick en julfest där någon hade somnat i duschen, täppt igen golvbrunnen och orsakat en översvämning.
Hyresvärden sade upp kontraktet men hyresnämnden ogiltigförklarade beslutet. Nu tänker värden överklaga till hovrätten.

Hem & Hyra var först med att berätta om historien som utspelade sig under den förra julen i en lägenhet i centrala Göteborg där en man i 60-årsåldern och hans sambo stod skrivna.

Tidig morgon 26 december fick fastighetsjouren rycka ut på ett larm om en översvämning i hyreshuset och det visade sig komma från 60-åringens lägenhet.

Under en fest hade en person somnat i badrummet och täppt igen golvbrunnen medan duschen varit igång. Översvämningen rann så småningom ner till våningen nedanför och grannar som väcktes av läckan slog larm.

Men när jouren genomsökte festlägenheten fanns varken den 60-årige mannen eller dennes sambo på plats. Den enda personen på plats med kännedom om de riktiga hyresgästerna var kvinnans son.

LÄS MER: Bostad i Göteborg helt översvämmad av vägglöss

Rev kontraktet efter festen

Hyresvärden använde festkvällen som argument för att mannen och hans tidigare sambo, som vid utredningen framkom hade flyttat utomlands för ett tag sedan, inte längre behövde lägenheten. Man hävdade att boendet hade hyrts ut utan tillstånd och tre dagar senare sades kontraktet upp.

Hyresgästen svarade med att han varit bortrest, likaså hans sambo, och att sonen därför varit kvar ensam i boendet. Sonen har i sin tur nekat till händelserna.

Med hjälp av Hyresgästföreningen har tvisten sedan hamnat i hyresnämnden, där värden hävdar att mannen egentligen bor i en annan stad än Göteborg.

I hyresnämndens utredning framgår det att hyresgästerna haft flera dispyter med värden. Under en treårsperiod har de vid två separata tillfällen utretts för olovlig andrahandsupplåtelse. De har också varit sena med att betala hyra och anklagats för att vara störande.

LÄS MER: Kvinna vräks från lägenhet på grund av våldsam ex-partner

Får behålla boendet

I mitten av november kom beslutet från hyresnämnden:

Hyresgästen får förlängt avtalet som sades upp av värden, detta då bevisen mot att han skulle bo på annan ort än den angivna folkbokföringsadressen, inte anses vara tillräckliga.

Kontraktet var ursprungligen skrivet på mannen och hans tidigare sambo – en kvinna som numera bor utomlands. Hyresnämnden har beslutat att mannen får överta kontraktet själv.

Hyresvärden har i sin tur överklagat beslutet till hovrätten.

LÄS MER: Café Publik förändrade Andra Långgatan – nu tvingas baren bort

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.