Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarlovet är långt, och man måste ha något att göra. i Göteborg ökar gratisaktiviteterna år efter år. Bild: Hasse Holmberg/TT
Sommarlovet är långt, och man måste ha något att göra. i Göteborg ökar gratisaktiviteterna år efter år. Bild: Hasse Holmberg/TT

Sommarlovsaktiviteterna har växt explosionsartat

Göteborgs stad erbjuder gratisaktiviteter för barn mellan 6 och 15 år under hela sommarlovet. Sedan Socialstyrelsen började ge ekonomiskt stöd till lovaktiviteterna har antalet aktiviteter ökat kraftigt.

Det tar ett tag att bläddra sig igenom alla aktiviteter som erbjuds i den så kallade Sommarlovssatsningen. Broschyren är i år på 40 sidor, och innehåller allt från bygglek, bordtennis och bokläsning, till sommarläger, fotbollsskola och ridning.

Sedan Socialstyrelsen 2016 började skjuta till extra pengar till kommunernas vanliga lovaktiviteter har det bara blivit fler och fler aktiviteter, och fler och fler deltagare.

– Det har verkligen växt. Det här är tredje sommaren som Sommarlovssatsningen är igång. 2016 var det 59 000 deltagare, och 2017 så ökade det till över 80 000 deltagare, säger Lars Nejstgaard, projektledare för Sommarlovssatsningen.

Fler än förra året

I år bidrar Socialstyrelsen med 16,3 miljoner kronor. Lars Nejstgaard vet inte exakt hur många aktiviteter som är planerade i år, men säger att det i alla fall inte är färre än förra året, då över 2 000 aktiviteter anordnades.

– Det viktigaste är att vi kontrakterar unga som leder unga och kan tjäna som förebilder. Förra året var det en nioåring som arrangerade en fotbollscup, bara det är helt fantastiskt. Där har vi en entreprenör i vardande. Man blir rörd, säger Lars Nejstgaard.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.