Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iliana Kemalova med dottern Isabell.

"Som mamma går det inte att föreställa sig"

Med en handgranat, som kastades in genom ett lägenhetsfönster, mördades i natt en åttaårig pojke i Biskopsgården. Trebarnsmamman Iliana Kemalova bor i området och fick reda på den tragiska händelsen under förmiddagen. – Det är så hemskt. Jag kan inte föreställa mig hur pojkens mamma mår just nu, säger Iliana.

Under en pressträff vid lunchtid bekräftade polisen i Göteborg att nattens lägenhetsexplosion orsakades av att en handgranat kastades in genom bostadens vardagsrumsfönster. 

– Jag har pratat med teknikerna som fortfarande inte har avslutat sin undersökning, men det man kan konstatera är att någon person har stått på utsidan och kastat in en handgranat genom fönstret till vardagsrummet där persiennerna delvis har varit fördragna, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg. 

Inne i lägenheten låg en åttaårig pojke som var på besök med sin familj och sov. Pojken fördes svårt skadad till sjukhus efter explosionen, men hans liv gick inte att rädda. 

– Detonationen har skett i vardagsrummet i anslutning till hallen. Det är avskyvärt att någon kan stå på utsidan utan att se vad som är på insidan och i berått mod kasta in en handgranat i ett rum där man inte vet vilka personer som befinner sig, fortsätter Thomas Fuxborg. 

Utreder kopplingar till dubbelmordet

Händelsen utreds som ett misstänkt mord och polisen misstänker även att explosionen kan ha koppling till det uppmärksammade dubbelmordet på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i mars 2015. 

Nyligen dömdes flera personer för inblandning i mordet. Enligt polisen är en av de dömda personerna skriven i lägenheten där explosionen inträffade. Polisen utreder om nattens dåd kan vara en hämndaktion för skjutningen på Vårväderstorget. 

Redan innan polisen bekräftade att det var en handgranat som kastades in i lägenheten pratade många i Biskopsgården om att attacken gick till på det sättet. I lägenheten sov det enligt polisen under natten "väldigt många barn". 

– Jag fattar inte hur någon kan ha hjärta att kasta in en handgranat där det sover barn. Det är helt sjukt. Jag fattar det inte, säger en kille i 20-årsåldern medan han står och tittar på den krossade fönsterrutan till lägenheten där de kolsvarta persiennerna fortfarande hänger kvar. 

Några hundra meter från den drabbade lägenheten är Iliana Kemalova ute på promenad med sin elva månader gamla dotter Isabell. 

– Det här är hemskt. Jag fick precis reda på vad som har hänt, säger Iliana Kemalova och tystnar. 

"Känner mig inte säker"

Några sekunder senare fortsätter hon. 

– Jag kan absolut inte föreställa mig hur pojkens mamma känner sig nu, men det är så klart helt fruktansvärt, säger Iliana. 

Hon berättar att hon har bott i Biskopsgården i två år. 

Jag har aldrig känt mig helt säker här. Jag är inte ute och promenerar på kvällarna. Jag vet inte vad polisen kan göra, men något måste hända. Kanske måste man omplacera människorna som gör så här. Det finns många som är ordentliga, men en del bara skadar andra, det är det enda de gör, säger Iliana. 

Under måndagskvällen hade polisen fortfarande inga misstänkta eller gripna för det fruktansvärda dådet. Vid lunchtid inledde polisen också sin dörrknackning i hopp om att få in vittnesuppgifter till mordet.

Polisen uppger att man håller på att undersöka bilder från övervakningskameror som finns i området. Den närmsta sitter bara cirka 20 meter från den drabbade lägenheten.

Presstalesman Thomas Fuxborg säger att polisen vill att människor själva ringer till myndighetens växelnummer 114 14 om de vet något om händelsen. 

– Är det någon som har sett eller vet något om det här vill vi att man tar kontakt med oss. Vi behöver all hjälp vi kan få. Att en åttaåring som är på besök i en lägenhet tillsammans med sin familj ska förlora livet på det här sättet är helt vedervärdigt, säger Thomas Fuxborg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.