Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Som en klassisk sol-och vårare"

Slavliknande kontrakt och skuldsatta franchisetagare. Kvällens Kalla Fakta i TV4 granskar sminkkedjan Make up store.

I kvällens avsnitt av Kalla Fakta möter vi flera franchiseföretagare som öppnat upp Make up store-butiker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Make up store har 250 butiker i 23 länder, och omsatte 120 miljoner 2011. År 2009 utsågs Make up store till årets butikskedja.

Men franchisetagarna berättar om svåra förhållanden och ett stort beroende. Exempelvis har flera av dem fått varor skickade till sig som varit utgångna och inte gått att sälja, eller så har plötsliga och kraftiga hyreshöjningar drivit dem i konkurs.

"Vad vi än gjorde så ökade kostnaderna"

Mikael Grabarits, som tillsammans med sin fru öppnade en Make up store-butik i centrala Göteborg, berättar i Kalla Fakta:

– Det tog inte så lång tid för mig att inse att det är någon som tjänar pengar, och det är inte vi. Vad vi än gjorde så ökade kostnaderna.

Enligt Mikael Grabarits ville Make up store driva affären i egen regi. Han berättar om grundaren Mika Liias:

– En av hans affärsidéer är att först hitta en investerare som lägger mycket pengar, som gör allt grundläggande jobb. Och sen tar han över där. Det är som en gammal klassisk sol-och vårare som lurar in folk till att ge honom pengar, och sen rycker han ifrån dem det de har, säger Mikael Grabarits i Kalla Fakta.

Skuldsatta för livet

De franchisetagare som är med i Kalla Faktas avsnitt har mist sin bostad eller blivit skuldsatta för livet. Och organisationen Sveriges Franchisetagare riktar i programmet stark kritik mot Make up store, och tycker att kontrakten med franchisetagarna är "under all kritik".

Företaget Make up store tillbakavisar kritiken från franchisetagarna i ett sju sidor långt mail till Kalla Fakta-redaktionen.

Se hela programmet på TV4 i kväll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.