GP:s reporter Christofer Psilander betraktar den partiella solförmörkelsen ifrån GP-husets ljusgård
GP:s reporter Christofer Psilander betraktar den partiella solförmörkelsen ifrån GP-husets ljusgård

Solförmörkelsen i Göteborg

ANNONS
|

Det var långt ifrån en total solförmörkelse, med andra ord. Betraktad genom mörkat glas såg solen ut som en ost som någon tagit en stor tugga av.

Ett 20-tal personer hade samlats vid observatoriet i Slottsskogen för att följa förmörkelsen därifrån. Två instruktörer fanns på plats och berättade om fenomenet och om solen.

Dels kunde man se solförmörkelsen i teleskop med filter, men också projicerad på en pappskiva. Förutom själva solförmörkelsen så kan man med den metoden även se de stora utbrotten av gasmoln som äger rum på solen.

Solförmörkelse uppstår när månen hamnar mitt emellan solen och jorden och därmed kastar sin skugga på jorden.

ANNONS

- Här i Göteborg är det en så kallad partiell solförmörkelse. Som mest kommer solens yta att täckas till 44 procent, säger Ingemar Ewaldz, ordförande i föreningen Slottsskogsobservatoriets Vänner.

Solförmörkelsen täcker alltså knappt halva solen när den är som störst. Det gör att den inte märks särskilt mycket, om man inte betraktar den direkt. Det blir inte nämnvärt mörkare av en partiell solförmörkelse.

Över klockan 12.36

Solförmörkelsen började klockan 10.36, var som störst klockan 11.35 och var över klockan 12.36.

- En partiell solförmörkelse är inte lika spännande som en total, när man ser solens corona under en kort tid. Men fördelen är att man kan titta under en längre tid utan att missa något dramatiskt, säger Ingemar Ewaldz. Under en total solförmörkelse varar totaliteten endast ett par minuter.

Skydda ögonen!

Vill man se solförmörkelsen är det viktigt att skydda ögonen. Att titta direkt in i solen är mycket farligt för ögonen, och ett par solglasögon skyddar inte tillräckligt. Det finns riktiga solförmörkelseglasögon, men har man inga sådana finns dock billiga nödlösningar.

- Man kan använda svetsglas, den allra mörkaste sorten, säger Ingemar Ewaldz. De kostar inte så vansinnigt mycket heller.

På observatoriet i Slottsskogen kan den intresserade se solförmörkelsen genom teleskop med filter. Är det mulet så förevisar man modeller och visar bildspel inomhus. Observatoriet har öppet mellan 10 och 13 under fredagen.

ANNONS

Totala solförmörkelser sällsynta

Totala solförmörkelser i Sverige är mycket sällsynta. Sist det skedde var 1954 och nästa gång sker inte förrän år 2126.

I andra delar av världen kunde dock fredagens solförmörkelse ses som total. I ett stråk med början i norra Kanada, via norra Grönland, nordpolstrakterna, norra Sibirien och centrala Asien täcktes solen helt av månen under ett par minuter.

ANNONS