Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När solen uteblivit söker sig göteborgarna till sol och värme på Kanarieörna, Thailand och Kap Verde. Bild: Arkivbilder: Petter Trens/Lise Åserud
När solen uteblivit söker sig göteborgarna till sol och värme på Kanarieörna, Thailand och Kap Verde. Bild: Arkivbilder: Petter Trens/Lise Åserud

Solbrist i Göteborg – då åker göteborgarna utomlands

Vi har lagt två väldig solfattiga månader bakom oss, och framåt ser det inte jättesoligt ut. Det är faktiskt till och med fortfarande höst i Göteborg. När vädret sviker, söker göteborgarna sig till sol och värme, och det finns ett solsäkert ställe som lockar mest.

November var en månad med väldigt få soltimmar i Göteborg, och december var inte så mycket bättre den med 23 timmar sol, vilket är i underkant.

Det lågtrycksbetonande vädret som vi haft den senaste tiden, bara fortsätter. Men det kommer bli mer varannandagsväder den närmsta tiden. Ena dagen nederbörd, för att nästa dag bli möjlighet till sol. Det blir fortsatt riktigt milt med temperaturer på minst fem grader varmt.

– Vinter är lite sen, den brukar komma i slutet av december, men enligt de tio kommande dagarnas prognos syns ingen vintern, Jon Jörpeland meteorolog på SMHI.

Jon Jörpeland är meteorolog på SMHI. Bild: SMHI
Jon Jörpeland är meteorolog på SMHI. Bild: SMHI

Men det är även ett lite annorlunda väder längre ner i Europa.

– Det som sticker ut just nu är det ostadiga vädret i Balkan, som i Grekland och Turkiet, där det blir blåsigt med kraftiga vindar, temperaturer under det normala, och en del snö, säger Jon Jörpeland.

Hit åker göteborgarna för att få sol

Att det varit brist på sol de senaste månaderna märks hos researrangören TUI, för då blir svenskarna sugna på att resa till just sol och värme.

– Självklart märker vi direkt när vädret sviker, och det är sista minuten som gäller nu, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

På Vingresor märker de av svenskarnas reslust mer när det är kallt den här tiden på året. Nära nio av tio vinterresor hos dem är bokade.

– Mörkret påverkar inte lika mycket som kyla. Är det kallt eller klassiskt vinterväder under en period är det många som bokar resor till värmen, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Favorit

Göteborgarnas favoritdestination hos både Ving och TUI så här års är Kanarieöarna, ögruppen är mest bokad på vintern, och solsäkrast om man vill hålla sig inom en kortare flygresa. Medeltemperaturen ligger på runt 21-23 grader.

Båda researrangörerna tipsar om Thailand, Kap Verde och Teneriffa för att få värme och sol nu.

Ska man ta en restresa nu får man räkna med att betala från 6 500 kronor och uppåt – för flyg och hotell.

– Billigast är det att resa till Egypten, dit kan man åka för en billig peng, säger Adam Györki.

Sportlovet är i antågande och då är det många som vill åka till värmen, och välkänt är att priserna går upp ordentligt på lovet. Adam Györkis tips då är att hellre åka veckan innan, eller efter- för att komma ner i pris, eller att åka från en annan flygplats än Landvetter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.