Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia är besviken på att polisen inte anstränger sig för att hitta den som plågat katten till döds.

Sofia hittade strypt katt i älven

Under onsdagskvällen hittades en katt strypt med buntband i Sannegården. Men polisen kommer inte gå vidare med anmälan.

Sofia Soltan var på väg hem från Jubileumsparken på Lindholmen med sin sambo under gårdagskvällen när de såg något flyta i vattnet en bit ut från kajen.
– Vi hade varit och badat och ätit, sen gick vi längs med vattnet på väg hem. Då såg vi att något låg och flöt i vattnet. Min sambo trodde först att det var en död fågel, säger Sofia.

När de kom närmare såg Sofia och hennes sambo att det var en katt som låg och flöt.
– Den hade nästan ingen päls på kroppen, förutom några tussar på magen. Och när jag lyckades fiska upp den såg jag att den hade en snara runt halsen, säger hon.

Katten var illa tilltygad och saknade morrhår, päls och ögonfransar. Runt halsen hade någon dragit åt ett buntband.
– Det här är ju säkert en katt som saknas av en familj, säger Sofia som fortfarande är skakad efter händelsen. 

Sofia ringde polisen som sa att de skulle skicka en patrull så fort de kunde. Men de sa att det var väldigt mycket just då.
– De skulle komma med en chipläsare för att se om katten var registrerad, säger Sofia.

Hon och hennes sambo väntade kvar vid katten. Men efter tre timmar och två samtal till polisen hade det fortfarande inte kommit någon för att hämta katten.
– Men då kom en kille som bodde i huset vid kajen ner och sa att han kunde hålla koll på katten genom fönstret tills polisen kom. Så att inte några fåglar eller så började äta på den, säger Sofia.

Efter händelsen är både Sofia och hennes sambo upprivna över händelsen.
– Min sambo sa att det var det jävligaste han sett under 46 år. Vem gör såhär mot en katt


Polisen hade i slutändan inte tid att åka ut under onsdagen. Först under torsdagen kunde polisen åka ut och titta på det makabra fyndet.

Katten hade blivit utsatt för lidande. Det satt ett buntband om halsen. Patrullen försökte läsa av information med chipläsare men det gick inte. Den var dessutom förruttnad och luktade illa så den kördes till förbränning, säger Peter Larsson, gruppledare på krimjouren.

Men på krimjouren vet man inte hur utredningen kommer fortskrida. Vi hänvisas därför till polisen på Hisingen som tagit hand om ärendet.

– Det kommer läggas ned. Vi har ingenting att gå på som skulle kunna driva utredningen framåt. Däremot så har vi tagit bilder så vi kan jämföra det här fallet med framtida. Ifall det dyker upp fler liknande fall, säger förundersökningsledare Thomas Larsson.

Sofia är besviken på att polisen lagt ned utredningen. Hon hade hoppats på att de skulle göra en större ansats att försöka hitta den som utsatt katten för detta.

– Det var tråkigt att höra att de lagt ned utredningen så snabbt. Men så är det ju med polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.