Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia fick förlösa i garaget

34-åriga Sofia Berg parkerade sin bil i garaget på Östra sjukhuset dit hon skulle in på ett kort ärende. I stället fick hon förlösa en kvinna i bilen bredvid.

Turligt nog är Sofia Berg barnmorska.

Hon var den som hjälpte 23-åriga Jennifer som GP skrev om i tisdags

Jennifer bor med sin fästman i Stenungsund och var på väg till Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan när värkarna kom tätt. Då fick hon beskedet från sjukhuset att det var fullt, och uppmanades att i stället bege sig till Östra sjukhuset i Göteborg.

Dit körde paret, i den tidiga och långsamma morgontrafiken. När de parkerat och just gått ur bilen i Östras garage kunde Jennifer inte gå ett steg längre.

LÄS ÄVEN: Jennifer, 23, tvingades föda i Östras p-hus

Skulle justera sitt schema

Då parkerade Sofia Berg sin bil bredvid. Hon har jobbat som barnmorska på Östra sedan 2011 och skulle bara upp till avdelningen och justera sitt schema. Trodde hon.

– När jag kom stod de utanför bilen men sedan blev det bakluckan. Jag gjorde bara mitt jobb och hjälpte till med förlossningen. Allt som allt tog det nog bara tio minuter, kanske en kvart, från det att jag träffade Jennifer och hennes man, tills det var på väg in på avdelningen med sin lilla dotter, säger Sofia Berg.

När hon berättar om händelsen gör hon det lugnt och sakligt. 

Blev du inte stressad?

– Nej, jag är ganska lugna av mig, och gick in i min vanliga yrkesroll. Jag vet ju hur man förlöser kvinnor, det var bara att göra som vanligt.

Sofia Berg visste denna tidiga morgon i garaget inte att paret hon hade framför sig kört långt, och vägrats komma in på Näl.

– Jag kan inte säga något om det, jag vet inte hur situationen såg ut där eller vilken bedömning som personalen gjorde på Näl.

Inte första gången

Någon garageförlossning hade Sofia Berg tidigare inte varit med om, men väl om blivande mödrar som inte hunnit hela vägen in på avdelningen.

– Det brukar vara i entrén. Det händer inte ofta men några gånger har jag varit med om det.

Jämfört med när hon började i yrket, har hon i dag mer att göra på arbetsdagarna. Men hon tycker fortfarande att hon har ett fantastiskt jobb.

– Jag har svårt att säga om personaldimensioneringen är rimlig. Vissa dagar behövs det absolut mer personal, andra dagar är vi bra bemannade.

Efter garageförlossningen blev Sofia Berg kvar på arbetsplatsen större delen av sin lediga dag.

– Jag besökte Jennifer och hennes man efter några timmar. De var självklart jätteglada och tacksamma över den lilla tjejen de fått.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.