Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sofia Wallgren är djupt tacksam för den hjälp hon fick av okända personer. Bild: Privat

Sofia bröt lårbenshalsen på spårvagnen – söker sina hjältar

När Sofia Wallgren, 30, skulle kliva på spårvagnen för att åka till sin praktikplats på torsdagsmorgonen knäckte det till i hennes höft och hon fick en våldsam smärta. Tolv timmar senare ligger hon nyopererad i en säng på ortopeden och efterlyser dem som hjälpte henne.
– Deras hjälp var ovärderlig. Så himla fint, säger hon.

Från sjukhussängen i Mölndal berättar Sofia Wallgren att hon har väldigt ont, men att det är bättre nu än innan hon opererades.

– Och jag vet att jag är i goda händer här, säger hon.

Sofia Wallgren var helt oförberedd på det som hände. Hon hade visserligen lite ont i höften efter att hon sprungit förra veckan och hade varit hos vårdcentralen för att kolla upp det. Där trodde de det var en inflammation som skulle läka ut.

–Jag haltade och hade lite ont när jag gick till vagnen vid Centralen morse. Men när jag tog första steget upp till vagnen knäckte det till och en man fick putta upp mig för att jag skulle komma på. Jag skrek, så ont hade jag.

Två kvinnor hjälpte till direkt

Föraren hann först inte uppfatta vad som hade hänt, utan körde vidare till Brunnsparken. Där blev hon hjälpt av och ned till hållplatsen.

– Då kom det fram en tjej direkt och sa att jag kunde stödja mig på henne. En annan kvinna, som var sjuksköterska, kom också fram och hjälpte mig. Hon ringde efter ambulans och sa åt dem att skynda sig.

Kvinnorna såg också till att hennes sambo fick veta vad som hänt.

– Så han kunde vända om på väg till jobbet och åka till mig på sjukhuset. Jag hade så fruktansvärt ont. Kvinnorna stod och andades med mig och gav mig näsdukar.

När ambulansen kom fram skildes deras vägar.

– Men jag vill så gärna tacka dem för vad de gjorde för mig. Det är ovärderligt och var så himla fint. Och kanske vill de också höra hur det gick för mig.

Sofia Wallgren. Bild: privat

Efterlyser sina hjältar

När Sofia Wallgren var färdigopererad la hon ut en text i sociala medier där hon efterlyser sina okända hjältar:

"Jag vill tacka de personer som hjälpte mig i morse när jag bröt höften på en spårvagn i Brunnsparken. Det var främst två tjejer, varav en var mitt fysiska stöd och den andra ringde 112, samt två män från spårtrafiken. Utan er hade jag varken kommit av vagnen eller tagit mig till sjukhus där personalen tog väl hand om mig och opererade mig så jag nu ska kunna börja gå igen! Tacksam för den medmänsklighet ni visade mig."

Ovanligt när man är ung

Läkarna på Mölndals sjukhus kunde konstatera att det var en kraftig fraktur i lårbenshalsen, något som är ovanligt för en som bara 30 år .

– De var lite förbryllade. Kanske har jag haft en spricka där ett tag och som förvärrades när jag var ute och sprang.

Nu får Sofia Wallgren räkna med flera veckors konvalescens. Och så hoppas på att kvinnorna som hjälpte henne hör av sig.

Vid tio-tiden på kvällen svarar en av kvinnorna på hennes efterlysning. Hon skriver att hon tänkt på det som hände hela dagen och undrat hur det gick för henne.

"Jag är glad att du fick bra hjälp och operation direkt.", skriver hon och säger att hon hoppas att Sofia ska krya på sig snabbt.

GP hjälper gärna till att förmedla kontakten till Sofia Wallgren. Om det var du som var med och hjälpte henne hör av dig till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.