Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soffans 100 dagar på toppen

Det är uppförsbacke för Socialdemokraterna. Valet 2018 rycker närmare. Ann-Sofie Hermansson är den som ska vända siffrorna i Göteborg.

På fredagen har Ann-Sofie Hermansson (S) suttit som kommunstyrelsens ordförande i 100 dagar.  
– Det är helt sjukt. Har jag suttit 100 dagar? Samtidigt känns det som att jag har gjort 1000 nya saker, säger hon när vi träffas i hörnrummet med utsikt över Stora Hamnkanalen.


De senaste veckorna har hon ägnat mycket tid åt det rödgröna förslaget till budget för 2017. I det finns en skrivning som retat upp allianspartiernas gruppledare. Den styrande minoriteten vill riva upp det beslut som kommunfullmäktige tagit om att införa LOV (Lagen om valfrihetssystem) i hemtjänsten i Göteborg.

Vad gör det med samarbetsklimatet i kommunstyrelsen? 
– Det är klart att vi inte är överens. Det här är en ideologisk fråga och vi obstruerar inte, men ville ändå markera att vi inte tror att det är bra att stressa igenom det här. Skrivningen om LOV blev utplockad på kommunstyrelsen och samma sak kanske händer på budgetfullmäktige.


Ann-Sofie Hermansson säger att hon inte vet vart frågan om att konkurrensutsätta hemtjänsten tar vägen ännu, att partiet måste diskutera den vidare.
– Vi vet vad vi har tyckt och vad vi brukar tycka. Sen har vi samarbetspartierna att ta hänsyn till, här kanske främst Vänsterpartiet. Jag är inte människa att svara på var den landar. Roligare saker hade jag kunnat tänka mig att börja med, men nu är läget som det är.
Det är samma parlamentariska situation i Göteborg som i riksdagen, alltså minoritetsstyre. Hur påvekar det era möjligheter att ta de stora greppen?
– Vi försöker, men allt måste göras upp. Först ska vi komma överens i vår rödgrönrosa grupp och sedan måste vi prata med borgarna. Även om vi haft majoritet måste man ändå vara hyggligt överens i en kommun. Man kan inte vara galen på varandra varje dag, man måste ta ett ansvar.

Ett orosmoln för Ann-Sofie Hermansson och övriga politiker är stadens ekonomi. I år går det hyggligt bra, men redan nästa år varnar ekonomerna för problem.
Hur ser du på möjligheterna att satsa när det gäller till exempel arbetsmiljö och segregation?
– Får vi ner sjukskrivningarna är det inte bara mänskligt bra, det är också bra ekonomiskt. Nu går arbetslösheten ned och arbete genererar mer skatteintäkter. Men vi kommer att behöva se över hur vi långsiktigt fixar det strukturella underskottet. Vi är inte den enda kommunen det ser ut så här i. 

Sveriges kommuner och landsting har flaggat för skattehöjningar. Ann-Sofie Hermansson är väl medveten om att kommunalskatten i Göteborg redan är hög. Hon tycker dessutom att det slår orättvist att höja just denna skatt jämfört med den statliga progressiva skatten.
På frågan om vilka konkreta resultat vi se efter hennes hundra första dagar säger hon spontant arenafrågan, men säger i samma andetag att den kanske inte är viktigast.
– Vad skulle du tänka på, Jocke? 
Även hennes pressekreterare Joakim Karlsson nämner arenafrågan. 
– Det är ju för att du är gammal sportmänniska.

Vi pratar om var gränsen går för samarbete och i vilka frågor Ann-Sofie Hermansson vill ta strid. Hon nämner migration. 

Är inte de svårare efter i besluten i höstas?
– Jag är lojal med regeringens politik. När allt håller på att krackelera måste man göra något, men det är ett av de mest fruktansvärda beslut vi har varit med och tagit. Så är det, Till slut kommer eftervärlden att döma oss. 
Hon tycker ändå att det finns tydliga skillnader på kommunal nivå när det gäller mottagandet av nyanlända.
– När Sverigedemokraterna skriver stoppa alltihopa, där ska man hålla stånd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.