Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Socialkontoret får behålla stängd reception

Arbetsgivaren ville ha en öppen reception på socialkontoret i Västra Göteborg efter den planerade ombyggnaden. Men efter protester från skyddsombuden har man ändrat sig.

Skyddsombud på socialkontoret i Västra Göteborg motsatte sig förslaget om att låta receptionen i huset vara öppen. Det framgår i en begäran om arbetsmiljöåtgärder som de skickade till stadsdelsnämnden i juli.

Skyddsombudet har bland annat påpekat att en rad incidenter som orsakat tillbud och arbetsskada redan har ägt rum på arbetsplatsen. Som exempel anges kast med bord och stolar, viftande med kniv, spottande, och slag mot personal.

Enligt begäran har arbetsgivaren motsatt sig skyddsombudets syn på säkerhetsriskerna med en öppen reception. Skyddsombudet skriver vidare att "arbetsgivaren har en konstig syn på arbetsmiljöproblematik, då man borde förebygga risker i stället för att testa och se vad som händer".

Instängd miljö kan vara triggande

Det ursprungliga förslaget var att det inte skulle finnas någon glasvägg mellan receptionspersonalen och besökarna. I stället skulle man ha en högre receptionsdisk.

– Som det ser ut i dag har vi en sluten och ganska trång reception vilket kan vara triggande för en del av våra besökare. Då uppstår situationer som vi inte vill ha, säger Jörgen Larzon, områdeschef för individ- och familjeomsorgen i Västra Göteborg.

Enligt honom baserades förslaget om en öppen reception på en modell som Migrationsverket använt och varit nöjda med. Men efter att ha lyssnat in medarbetare och chefer har man nu justerat planerna.

"Blir bäst för alla"

– Vi har kommit fram till att vi vill ha en sluten reception ändå. Den kommer att vara luftigare än den vi har nu, men besökarna kommer fortsatt att möta personalen genom en glaslucka, säger Jörgen Larzon, som fortsätter:

– Det har varit en avvägning. Om vi bygger in oss kan det vara triggande för besökarna, men om det är för öppet kan det medföra risker för medarbetarna. Vi hade gärna testat att ha det helt öppet men jag tror att alternativet vi har bestämt oss för nu blir bäst för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.