Socialförvaltningen stängdes efter hot – personalen skickades hem

Under fredagen la fackförbundet Vision ett skyddsstopp som gjorde att all personal på socialförvaltningen nordost skickades hem. Bakgrunden var hot som riktas mot förvaltningen. Senare på eftermiddagen hävdes stoppet. Men först under lördagen kommer verksamheten återgå till det normala.

ANNONS
|

Det var i onsdags, 17 november, som hotet framfördes. En polisanmälan gjordes under torsdagen, enligt Viktoriya Levin på fackförbundet Vision.

– Vi har uppmärksammat att det har kommit hot mot förvaltningen, och vi fackliga har inte fått information om hotet, säger hon.

Hon säger att polisen bekräftat att de tagit emot en anmälan, men att facket inte fått någon mer information. I och med att facket inte ska ha informerats la Vision under fredagsförmiddagen ett skyddsstopp.

– Det innebär att man stänger ned hela socialförvaltningen nordost, säger Viktoriya Levin.

Arbetsmiljöverket inkallat

Viktoriya Levin berättar att facket efterfrågat information om hotet från förvaltningen.

ANNONS

– Vi behöver involveras i arbetet, både för att kunna förebygga, men även när det uppstår vill vi fackliga vara en del av lösningen. Vi kräver inte minst att vi blir informerade när det kommer hot, säger hon.

Ett mejl för två veckor sedan var startskottet på det som till slut fick hela förvaltningen att gå hem, enligt Gitte Caous, förvaltningsdirektör i Nordost.

– För ungefär 14 dagar sedan fick vi ett hot eller snarare något som kan uppleves som ett hot till förvaltningsbrevlådan.

Polisen besökte mannen

Mejlet hade en tydlig avsändare och förvaltningen polisanmälde det hela.

– Polisen har gjort hembesök hos personen, som sagt att det inte alls var några personliga agg riktade mot förvaltningen eller politiker. Personen ville snarare varna för andra grupper i samhället, säger Gitte Caous.

Samma person mejlade sedan igen, sent på onsdagskvällen 17 november. I det mejlet står det att det nu är sharialagar som gäller: ”öga för öga, tand för tand”.

Förvaltningsdirektören Gitte Caous tycker inte att stoppet var nödvändigt. Enligt förvaltningen bedömde inte heller polisen att det fanns ett hot mot eller en risk för förvaltningen.

– När huvudskyddsombudet begär skyddsstopp stänger vi verksamheten och går hem. Vi tycker inte det föreligger något hot för liv och hälsa, sa Gitte Caous.

ANNONS

Under fredagen har förhandlingar och samtal förts mellan fack, arbetsgivare och Arbetsmiljöverket. De förhandlingarna har lett till att skyddsstoppet hävdes klockan 13:50 på fredagseftermiddagen.

Men personalen, som redan hade gått hem, kommer inte tillbaka mer under fredagen. Därför får socialjour Centrum, som täckt upp för Nordost under tiden för stoppet, att fortsätta ha ansvaret under resten av dagen.

Påverkar fredagens insatser

Enligt Ing-Marie Larsson, avdelningschef för socialförvaltningen Nordost har samtalen förts under fredagen mellan de berörda parterna.

– Det har varit förhandlingar i god ton. Vision har fått information direkt från polisen och utifrån den informationen har stoppet hävts, säger hon.

De mötesplatser för unga som förvaltningen har kommer att vara stängda under fredagskvällen. Däremot kommer insatserna med anledning av bilbränderna i Kortedala att fortsätta. Men skyddsstoppet får inga effekter för kommande dagar, enligt Ing-Marie Larsson.

– Från och med imorgon kommer allt vara som vanligt igen. Det finns massa verksamheter som pågår även över helgen, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS