Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Socialdemokratisk budget med satsningar på personal, trygghet, och vägar

Socialdemokraterna vill i sitt budgetförslag för 2019 satsa på bland annat vägnätet, föreningslivet, personalfrågor i välfärden, och trygghet på gator och torg.
– Man kan säga att vi bromsar och gasar på samma gång, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Delar utav budgeten har GP skrivit om tidigare. Bland annat om att man vill satsa 195 miljoner kronor på underhåll av stadens vägnät, drygt 65 miljoner kronor på att stärka välfärdsyrken, runt 21 miljoner kronor på föreningslivet, och 60 miljoner kronor på fritidsverksamheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Resten av budgetförslaget för 2019 presenterades av Socialdemokraterna i en barack utanför ett bostadsbygge vid Axel Dahlströms torg.

LÄS MER: Socialdemokraterna vill satsa 200 miljoner på stadens vägar

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och kommunalråd Marina Johansson (S) talade om flertalet satsningar, bland annat att man vill skjuta till 27 miljoner kronor för trygghetsfrågor.

– Det här är ett område som vi fokuserar mycket på. Vi menar på att trygghetsfrågorna hänger ihop med jämlikhetsfrågorna, och där måste vi vi jobba långsiktigt, säger Marina Johansson.

– Det är kanske inte jättemycket pengar, men det handlar om väldigt viktiga insatser.

Man vill bland annat rusta upp torg och mötesplatser så att dem upplevs mer trygga. En del av satsningen handlar även om att äldre ska känna sig tryggare, både i offentliga miljöer och inom äldreomsorgen.

Värdar ska skapa trygghet i utsatta områden

Socialdemokraterna vill även lägga 2 miljoner kronor på lokala trygghetsvärdar i de utsatta områdena.

Detta bedöms som ett "bättre alternativ" än vaktbolag.

– Vi tror inte på att väktare är allt som ska till, även om det behövs också. Men med trygghetsvärdar så blir det en dialog på ett helt annat sätt, säger Marina Johansson.

Man vill också införa ett centralt resursteam mot hedersförtryck.

I dag görs de flesta praktiska insatserna av ideella organisationer, menar man.

LÄS MER: Socialdemokraternas vallöfte: 60 miljoner till fritids

Detta skulle kunna kompletteras med att staden går in och gör egna insatser.

– Vi har tittat på andra städer som Malmö, där de exempelvis har ett mobilt team som jobbar på olika platser. I Göteborg behöver vi sätta ljuset på de här frågorna, säger Ann-Sofie Hermansson.

I budgeten finns även en satsning på drygt 3 miljoner kronor som ska gå till ett pilotprojekt för att få fler unga män i arbete.

Vill få unga män i arbete

Enligt Socialdemokraterna är skillnaden mellan män och kvinnor ett nytt problem som uppstått.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar nämligen att 4,9 procent av stadens unga kvinnor är arbetslösa, medans 8,3 procent av männen är arbetslösa.

– Vi ser att pojkar allt oftare hamnar efter i skolan. Klarar man inte av skolan och inte kommer vidare till gymnasiet, då finns det också risk att man hamnar i kriminalitet, drogmissbruk eller får problem med psykisk ohälsa, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Hänger inte de här unga männen med så får vi ett större utanförskap, och ett ökat våld mot kvinnor. Vi måste våga göra de här satsningarna, säger Marina Johansson.

LÄS MER: Så vill S stoppa föreningsdöden

Sammantaget innehåller budgeten satsningar på runt 190 miljoner kronor, ett överskott på 90 miljoner kronor, och utöver det planerar man för en resultatutjämningsreserv på 1,9 miljarder kronor.

Inför 2019 bedömer man att det går att spara drygt 100 miljoner kronor genom effektivisering av bland annat på IT-kostnader, inköp och upphandling, samt administrativa kostnader i stadsdelsnämnderna och förvaltningarna.

Socialdemokraterna kommer att lägga budgetförslaget i samband med att kommunfullmäktige den 18 juni tar beslut om budget för 2019.

Eftersom det är valår är omröstningen mindre viktig. I november kommer nämligen nästa styrande majoritet att lägga om den ekonomiska strategin för det kommande året.

LÄS MER: S vill satsa budgetmiljoner på bättre arbetsvillkor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.