Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Adam Ihse

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Socialdemokraternas budget klubbad

Efter en stundtals hetsig debatt klubbades Socialdemokraternas budget för 2019. Alliansen menade att de rödgröna slösar bort skattepengar på jippon, medan de rödgröna kritiserade Alliansen för att inte lägga fram några nya, egna förslag, utan mest flytta runt pengar.
Politikerna var oense om vem som egentligen satsar mest på välfärden.

Efter en utdragen debatt i fullmäktige klubbades, som väntat, Socialdemokraternas budget på måndagskvällen med 36 röster mot 30.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eftersom det är valår lade de rödgröna partierna traditionsenligt varsin budget.

S vill bland annat förbättra vägnätet, korta arbetstiden för nattarbetare och bygga 60 000 bostäder, varav hälften hyresrätter, på tio år.

– Ett djärvt, men helt realistiskt mål. Att bygga nytt och blandat är helt rätt verktyg för att lyfta utsatta områden, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

LÄS MER: Debatten om stadsbyggnad fastnade vid Västlänksfrågan

Allianspartierna ställde sig frågande till hur partiet ska lyckas med detta, med tanke på att det bara har byggts runt 2000 bostäder per år de senaste åren.

– Historien under de 24 rödgröna år som har gått är full av brutna löften och förseningar. Bostadsproduktionen har ökat, men resultatet är inte imponerande, säger Hampus Hagman (KD).

De rödgröna anklagade Alliansen för att siffertrixa genom att spara på en post för att satsa på en annan liknande och få det att framstå som satsningar och att de hade få nya förslag som inte redan görs i staden i dag.

– Ni glömmer att prata om era nedskärningar. Bakom de flesta satsningar finns en stor och ibland större nedskärning på samma sakområde, säger Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER: Valår – då lägger de rödgröna separata budgetar

"Högkonjunkturen har slarvats bort"

Samtidigt anklagade Alliansen de rödgröna för att slösa med skattepengar istället för att spara pengar för en framtida lågkonjunktur samt att slösa bort pengar på "jippon" som stadens mjölkgård Häljeredsgård och feministiskt självförsvar.

– Kostnaderna är för höga och kvaliteten i välfärden är för låg. Högkonjunkturen har slarvats bort, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Alliansen vill istället göra nedskärningar för att satsa på kommunens kärnverksamhet som förskola, skola, omsorg, kollektivtrafik och infrastruktur.

LÄS MER: LOV säkrat genom alliansyrkande

– Vi satsar särskilt på skolan, men säger nej till en rad utspel av de rödgröna. Vi tycker att det är bättre att vi har bra resultat i kärnverksamheten, säger Jonas Ransgård.

Det handlar exempelvis om att höja lärarnas och rektorernas löner och minska barngrupperna i förskolan.

Hederskultur i fokus

Debatten handlade också om vem som egentligen hade gjort vad och när. Här återkom frågan om hederskultur och extremism gång på gång.

– Jag skulle gärna önska mig en större samverkan, inte minst gällande den våldsbejakande extremismen, där har jag känt mig ganska ensam den senaste tiden, säger Ann-Sofie Hermansson.

Men Helene Odenjung (L) var starkt kritisk till den beskrivningen.

– Det här arbetet har vi lyft, både mot heder och extremism. Om man då sedan väljer att ställa sig på ytterkanten och hävda att alla andra är för terrorism. Jag tycker att man borde klara av att sätta sig ner med alla andra och ta diskussionen, det borde man fixa om man är lagledare, säger hon.

Eftersom det är valår måste stadens budget även fastställas av nyvalda kommunfullmäktige i november 2018.

LÄS MER: Västlänksmotståndet förenar – men inte mycket annat

Fakta: Den klubbade S-budgeten

Centralt resursteam mot hedersförtryck.

Fritidshemsverksamhet ska även erbjudas barn till föräldralediga och arbetssökande.

Låglönelyft för de yrkesgrupper som har sämst betalt.

Förbättring av vägnätet genom särskild underhållssatsning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.