Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De fria broddarna till pensionärer försvann i och med att alliansens budget röstades igenom i Göteborg. Nu vill Socialdemokraterna återinföra dem. Bild: Martina Holmberg / TT
De fria broddarna till pensionärer försvann i och med att alliansens budget röstades igenom i Göteborg. Nu vill Socialdemokraterna återinföra dem. Bild: Martina Holmberg / TT

Socialdemokraterna vill återinföra fria broddar

Socialdemokraterna vill återinföra gratis broddar till äldre i Göteborg. Åtgärden som kostar 500 000 kronor är en del i partiets budgetförslag för nästa år.

Under åren 2013 till 2018 delade kommunen ut gratis broddar till göteborgare över 65 år. Något som 62 procent av alla i den gruppen utnyttjade.

Enligt en studie från Karlstad universitet minskade antalet halkolyckor med 36 procent under de första fyra åren med reformen – som enligt Socialdemokraterna därmed är samhällsekonomiskt lönsam.

Gruppledaren Jonas Attenius (S). Bild: Meli Petersson Ellafi
Gruppledaren Jonas Attenius (S). Bild: Meli Petersson Ellafi

LÄS MER: De rödgrönrosa vill slopa förskoleavgiften på sommaren

Försvann med maktskiftet

Men efter maktskiftet och i och med att alliansens budget röstades igenom hösten 2018 försvann de fria broddarna.

– Socialdemokraterna har under en längre tid misskött ekonomin vilket har lett till Göteborgs stads stora strukturella underskott, att vi lånar till löpande verksamhet. Vi måste få stopp på gratiskulturen, sa kommunstyrelseordföranden Axel Josefson (M) då.

Den 4 november ska budgeten för Göteborgs stad för nästa år fastställas och i Socialdemokraternas förslag – som presenteras i sin helhet i början av nästa vecka – finns de fria broddarna med igen. Partiet vill satsa 500 000 kronor på att erbjuda alla över 65 år broddar.

– Vi tycker att det var en dumsnål besparing av alliansen att ta bort det, säger Jonas Attenius, gruppledare (S).

LÄS MER: Så vill alliansen göra innerstaden mer levande

Tillhör kärnuppdraget

Han säger att det i första hand betyder väldigt mycket för de äldre, i form av minskat lidande vid eventuella halkolyckor, men att det också är en samhällsekonomisk vinst i och med att man kan visa att halkolyckorna och sjukhusvistelserna minskat.

Ett par broddar kostar ungefär en hundralapp, varför kan inte den som behöver det köpa det själv?

– Här finns den här klassiska diskussionen om kärnuppdraget och vad kommunen ska göra och inte göra. Jag tycker att det är skäligt att vi kan bistå med detta, säger Jonas Attenius.

Han säger att det också blir ett sätt att markera hur viktigt det är att använda broddar för att skydda sig mot att halka. Om staden delar ut broddarna blir det en signal som kan få fler att använda dem.

Det är inte första gången Socialdemokraterna lyfter frågan om fria broddar. I början av sommaren behandlade kommunstyrelsen en motion av kommunalrådet Marina Johansson (S) om att återinföra broddarna redan i år.

Den röstades igenom med stöd av Demokraterna. Under torsdagen kommer den upp på kommunfullmäktiges möte. Om den röstas igenom där blir det fria broddar även i vinter.

LÄS MER: Miljöpartiet vill skynda på cykelbro över älven

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.