Gruppledaren Jonas Attenius (S)
Gruppledaren Jonas Attenius (S) Bild: Meli Petersson Ellafi

Socialdemokraterna säger nej till nytt budgetsamarbete

Det blir ingen gemensam rödgrönrosa budget i höst. Efter långa interna diskussioner har Socialdemokraterna bestämt sig för att lägga fram en egen budget för 2020.
– Vi ser möjligheter i oppositionsrollen, säger gruppledaren Jonas Attenius.

ANNONS

Efter valet förra hösten sprack det rödgröna samarbetet och alliansen kunde ta makten och få igenom sin budget, trots att de borgerliga partierna bara sitter på 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige.

Att Socialdemokraterna hamnade helt utanför var ett av skälen till att den dåvarande gruppledaren Ann-Sofie Hermansson byttes ut under våren. Hon ersättes av Jonas Attenius, vilket många tolkade som en vänstersväng. Och ökade möjligheter för ett nytt rödgrönt samarbete, något som i förlängningen skulle kunna innebära maktskifte.

Bred förankringsprocess

Men nu kommer beskedet: Socialdemokraterna kommer att lägga fram en egen budget för 2020.

Jonas Attenius säger att man haft en ordentlig förankringsprocess i partiet och jobbat med frågan i distriktsstyrelsen, fullmäktigegruppen och på en träff är 50 ordföranden i de lokala partiföreningarna deltog.

ANNONS

Hur vi hanterar omröstningen är en annan sak. Det får vi återkomma till.

Orsaken till beslutet är att man uppfattar att det finns en "högermajoritet" i kommunfullmäktige.

– Så var det ju redan under förra mandatperioden, att vi hade minoritet i fullmäktige. Då förlorade vi många omröstningar med 41-40, och det led vi av.

Nu är förutsättningarna ännu sämre, säger Jonas Attenius. Under förra mandatperioden var skillnaderna mindre och dessutom hade man majoritet i nämnder och styrelser. Så ser det inte ut nu.

"Högermajoritet i fullmäktige"

– Vi rödgrönrosa kan aldrig skrapa ihop mer än 36 mandat. Det är visserligen mer än alliansens 24, men vi har en högermajoritet i fullmäktige.

Du är inte rädd för att det ska uppfattas som att ni släpper fram alliansens budget?

– Det vi sagt är att vi skriver ett eget budgetförslag. Hur vi hanterar omröstningen är en annan sak. Vi har ju inte sett partiernas budgetförslag än.

Menar du att du öppnar för att ni ska rösta på V-MP-Fi:s budgetförslag – eller att de ska rösta på ert?

– Beskedet nu är att vi inte skriver ihop oss för 2020. Däremot hur vi förhåller oss den 4 november får vi återkomma till. Det kommer garanterat att bli en jättefråga.

Ser möjligheter i opposition

Men på Jonas Attenius sätt att resonera låter det som att det är osannolikt att Socialdemokraterna väljer att störta alliansens styre – eftersom bedömning är att de inte kommer att få igenom sin politik i fullmäktige.

ANNONS

Vi en bra relation med V och MP. Men emellanåt går vi till alliansen. Eller Demokraterna.

– Lek med tanken: om jag får ordförandeklubban i handen, ska jag driva igenom deras privatiseringsförslag? Vi vet att det är 45 mandat som är på högersidan – eller i vart fall inte på den rödgrönrosa sidan.

Dessutom ser han ganska goda möjligheter att få igenom en del socialdemokratisk politik i oppositionsrollen och nämner den kommunala anställningstryggheten, där de rödgröna drivit samma linje som Demokraterna, som ett exempel.

Bernmar beklagar beskedet

– Jag har varit mån om att återupprätta relationerna med V och MP. Och nu har vi en bra relation i vardagen. Men emellanåt går vi till alliansen. Eller Demokraterna. Vi är en fri opposition.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar beklagar Socialdemokraternas beslut. Han hade gärna sett en rödgrönrosa budget i höst.

– Dörren har stått öppen hela tiden sedan valet och det har vi påmint om flera gånger. Men vi har inte fått någon egentlig respons, så det var väntat att de skulle gå fram på egen hand, säger han.

Som Jonas Attenius ser det hade det varit svårt att styra i minoritet. Hur ser du på det?

– Nej, vi skulle inte få igenom alla våra frågor – men det får inte det här lilla högerstyret heller – däremot skulle vi kunna få igenom en budget som räddar välfärden. Vi har en möjlighet att göra skillnad.

ANNONS

FAKTA: Grupperna i fullmäktige

Kommunfullmäktige i Göteborg har 81 ledamöter. Så här ser fördelningen ut.

Största budgetgrupp är alliansen, med 24 mandat.

Näst störst är V-MP-Fi, med 19 mandat.

Socialdemokraterna har 17 mandat.

Demokraterna har 14 mandat.

Sverigedemokraterna har 7 mandat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS