Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Socialdemokraterna och alliansen överens i arenafrågan

Socialdemokraterna och allianspartierna har nått en överenskommelse i arenafrågan. Nu vill man ta de första kliven mot ett nytt arenaområde ska ersätta de åldrande arenorna i staden.
– Om vi ska fortsätta vara en evenemangsstad, och det vill Göteborg och göteborgarna, då måste vi fortsätta satsa framåt, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I början av veckan meddelade Vänsterpartiet att man hoppar av samtalen gällande arenafrågan.

LÄS MER: Vänsterpartiet drar sig ur arenasamarbetet

Nu har Socialdemokraterna tillsammans med de tre allianspartierna nått en överenskommelse gällande hur man ska lösa arenafrågan.

I ett förslag på tio punkter presenterar partierna hur man ska gå vidare i frågan efter de segdragna förhandlingarna.

– När jag kom in som kommunstyrelsens ordförande var vi i ett läge där det här inte var givet, och det har varit en delvis stökig process. Men nu har vi hittat en lösning som kommer att bli bra för göteborgarna, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Helt nytt arenaområde

Partiernas huvudspår är att två helt nya arenor ska ersätta Scandinavium och Lisebergshallen, dessa ska ligga norr om Vallhallagatan. Man föreslår att Scandinaviums ersättare får en publikkapacitet på drygt 14 000-16 000, och att ersättaren för Lisebergshallen får en publikkapacitet på 3000-5000.

Även Valhalla sporthallar ska ersättas. Partierna föreslår tre nya hallar, den största av dem med en kapacitet för 1000 besökare, som ligger i anslutning till de nya arenorna.

Majoritetsägare för arenorna ska vara staden. Däremot kan man tänka sig att privata bolag går in som minoritetsägare.

– Vi är inte ideologiska i denna fråga, och tycker inte att det här är några problem. Vi måste se till vad som gagnar göteborgarna mest och det här tror vi är den bästa modellen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Partierna vill dock förhandla fram att staden under vissa dagar under året har förfogandet över arenorna.

Utöver det vill man utreda om det skulle vara fördel att den privata operatören tar över det kommunala bolaget Got Event.

– Det här mer ett sidospår. Är det så att det finns stora samordningsvinster av att driva arenan, då är det en bra lösning. Är det inte det, då faller frågan, förklarar Jonas Ransgård (M)

Även ett nytt centralbad, som ska ersätta Valhallabadet, ingår i planerna. Detta vill man bygga i anslutning till de nya arenorna. På så vis kan det nuvarande Valhallabadet fortsätta användas fram till den nya lösningen står klar.

– Vi vinner 4-5 år i tid genom att bygga den norr om Valhallagatan. Vi tänker oss längst upp i området, mellan Valhalla IP och Stora Ullevi, säger Jonas Ransgård.

Den verksamheten anser man ska bedrivas i offentlig regi, till skillnad från arenorna.

Man vill försöka bevara och överföra dagens arkitektoniska värden från Valhallabadet till det nya centralbadet.

Flyttar damfotbollen till Heden

När Valhalla IP jämnas längs marken vill partierna att verksamheten flyttas till Heden. Här vill man ta de åtgärder som krävs för att man åtminstone lever upp minimikraven för damfotboll på elitnivå.

Vid området som ligger i riktning mot Burgården, vill man skapa ett område för restauranger, caféer och diverse annat.

– Att man samlar allt det här på norrsidan om Valhallagatan kommer bli riktigt bra. Här ett område som kommer att behöva mer liv och rörelse, och det har göteborgarna också önskat sig, säger Helene Odenjung (L).

Partiernas önskan är att kostnaden för de nya arenorna, sporthallarna och Heden ska finansieras helt och hållet genom markförsäljning i området.

– Vi har inte satt ett krav på centralbadet ännu, eftersom det är nödvändigt med ett nytt bad oberoende av resten. Finansieringen är en jätteviktig del och vi hoppas att exploateringsintäkterna från handel, kontor och bostäder täcker kostnaderna, säger David Lega (KD).

Ska stå klart senast 2027

Förslaget ska först upp i kommunstyrelsen, för att sedan behandlas i fullmäktige.

Får man grönt ljus ska en projektgrupp, bestående av stadsledningskontoret och relevanta nämnder och bolag, få i uppdrag att utreda och ta fram ett slutgiltigt förslag.

– Vi tänker att de slutrapporterar till nästa vår, och om allt flyter på smidigt ska det senast stå klart 2027, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.