Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sociala medier kan trigga utbrändhet

Forskaren: Finns samband mellan it och stress

Kommunanställda som inte orkar, gråter på jobbet och måste gå hem. GP:s granskning av arbetsmiljön i Göteborgs stadsdelar visar att sju av dem tillhör de sjukaste områdena i hela landet.

Det finns en mängd faktorer kopplade till arbetsmiljön som kan orsaka stress och utbrändhet . Men en viktig faktor som orsakar stress i människors vardag är även sociala medier och it-användning. Det menar Sara Thomée, psykolog och forskare i arbets- och miljömedicin på Göteborgs Universitet.

– Det vi ser i forskningen är att det finns samband mellan hög it-användning och stressymptom, säger Sara Thomée.

LÄS MER: Rädslan gör folk sjuka

För några år sen presenterade hon en doktorsavhandling där det var tydligt att det fanns ett samband mellan unga vuxnas dator- och mobilanvändande och upplevd psykisk ohälsa i form av stress, sömnbesvär och depressionssymptom. Avhandlingen gjordes genom enkäter där personer över tid fick svara på frågor om it-användning och hur de mådde. 

– Det vi ofta inte tänker på är att alla de timmar vi lägger på att internetsurfa och nätverka på Facebook eller Instagram är tid som tas från något annat. Det finns en risk att man då väljer bort tiden för återhämtning.

Kan it-användning trigga utbrändhet till exempel?

– Det går åt båda hållen. För vissa är det en avkoppling att kolla igenom sociala medier. Men det kan också övergå till att bli en känsla av krav. Att man känner att man måste kolla alla uppdateringar och vara aktiv på både Facebook, Instagram och Twitter till exempel. Tillsammans med jobbmejl och privat mejl kan det bli för mycket, säger Sara Thomée.

LÄS MER: "Lättare när nån bryter benet, än har ont i själen"

Kopplingen mellan sociala medier och stress har studerats i många år. Flera internationella forskningsstudier har visat att sociala medier kan vara mer beroendeframkallande än både alkohol och nikotin, vilket i sig ökar risken för att surfandet övergår till att bli ett krav. Så sent som i november förra året presenterade Happiness Research Institute i Köpenhamn en studie där man kom fram till att personer som slutade använda Facebook kände sig betydligt mindre stressade än de som fortsatte. De blev dessutom mer nöjda med sina liv – en av anledningarna var att de slutade jämföra sig själva med andra i samma utsträckning.

LÄS MER: Socialsekreteraren: Det finns ett systemfel

För en annan faktor som kan leda till stress är just bilden vi ger av oss själva på sociala medier. Enligt flera forskningsrapporter tenderar vi att överdriva bilden av oss själva och enbart visa upp de positiva sidorna av våra liv. Något som i sig kan trigga en känsla av otillräcklighet för de som tar del av inläggen.

LÄS MER: Tyck till om "Det sjuka Göteborg"

– En vanlig sak vid utbrändhet är att man är mer stresskänslig och får sämre förmåga att sålla information. Man blir lätt överstimulerad av all information man får. Får man då tio uppdateringar där ens vänner gör roliga saker, så är det lätt att få orimliga förväntningar på sig själv. Det samma gäller om man till exempel ser tre Facebook-inlägg där alla tre är ute vid havet. Då kan man lätt få känslan av att: "herre gud, alla är ute och badar nu". När det i själva verket är 3 personer av över 300. Vi får svårt att sålla information helt enkelt, säger Sara Thomée och tillägger:
– Det viktiga är att vi lyssnar på oss själva. Stanna upp och känn efter om surfandet är något du mår bra av. Personligen nöjer jag mig med Facebook, jag orkar inte mer. Det gäller att man lär känna igen sina egna signaler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.