Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Axel Josefson (M), ny ordförande i kommunstyrelsen, vill skära ner på social resursförvaltnings projekt. Bild: Olof Ohlsson
Axel Josefson (M), ny ordförande i kommunstyrelsen, vill skära ner på social resursförvaltnings projekt. Bild: Olof Ohlsson

Social resursförvaltning tvingas spara 30 miljoner

Social resursförvaltning tvingas spara 30 miljoner kronor i Alliansens budget för 2019 jämfört med i år. Alliansen vill dra ner på onödiga projekt, men kan inte specificera vilka de menar.
– Jag förstår inte vad man menar, du får nästan fråga politikerna, säger förvaltningsdirektör Michael Ivarsson.

När Alliansens budget röstades igenom i Göteborgs kommunfullmäktige var det framför allt en budgetpost som oppositionen riktat tung kritik mot. Socialresursnämnd, som bland annat arbetar med hemlöshet, insatser för missbrukare och hedersvåld, får 30 miljoner kronor mindre att röra sig med nästa år och social resursförvaltning kommer tvingas att förändra sin verksamhet.

– Social resursförvaltnings verksamhet har vuxit ganska kraftigt under många år. Vi ser ett behov av att kommunen ska fokusera på sin kärnverksamhet. Vi vet att det bedrivs många projekt inom social resursförvaltning. Många av dem är väldigt viktiga för staden, men vi ser ett behov av att titta över den verksamhet som finns, säger Axel Josefson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

S förstår inte Alliansen

Vilka projekt som ska dras in är dock oklart. Marina Johansson (S), som är ordförande i social resursnämnd tills en ny nämnd tillsätts i slutet av december, förstår inte vad Alliansen syftar på.

LÄS OCKSÅ: Alliansen nära historiskt maktskifte – presenterar Göteborgs nya politik

– Alliansen pratar ofta om att det är så mycket projekt, då undrar jag vilka de menar. Huvuddelen är specialinriktade, som behandlingsmottagningar, våld i nära relation, hedersrelaterat våld, äldreomsorg för missbrukare. Det ska bli intressant att se förslaget på vad vi behöver dra ner på. Som jag ser det är det antingen de här viktiga uppdragen eller föreningsstödet. Det kommer innebära stora förändringar tror jag.

Inte heller förvaltningsdirektören för social resursförvaltning, Michael Ivarsson, vet vilka projekt som åsyftas.

LÄS OCKSÅ: Miljonbidrag till kamelturism och mjölk

– Jag vet inte riktigt vad man menar med att vi har många projekt. Du får nästan fråga politikerna om vad de menar. Man har pratat om kamelcentret, men det var ett föreningsbidrag och inget som vi har drivit.

Stor skillnad mellan partiernas budget

I Socialdemokraternas egna budgetförslag såg det radikalt annorlunda ut. Där sköts det till cirka 30 miljoner extra till social resursnämnd.

– Där hade vi pengar till att satsa mot hedersrelaterat våld och vi ville inrätta mobila team som kunde åka runt och möta upp personer som är utsatta för hedersproblematik. Vi vet att många av dem inte söker hjälp själva, säger Marina Johansson.

Enligt Axel Josefson är neddragningen inom social resursnämnd en del i att kommunen skaffar en balans mellan utgifter och intäkter och blir mindre beroende av pengar utifrån.

– Vi slipper låna pengar till verksamheten. Det är det som de facto händer nu. Kommunens budget går inte ihop. Den rödgröna budgeten bygger på att man lånar till sin verksamhet, det vill vi sätta stopp för. Vi vill ha en balans mellan kommunens kostnader och intäkter. Det är viktigt för oss.

Vad är det för projekt man ska dra ner på?

– Vi hade ju ett känt exempel med historien om kamelfarmen, som man var involverad i och drog igång. Det finns säkert andra projekt man kan ifrågasätta om det tillhör kärnverksamheten. Besparingen är en så pass liten del av verksamheten, det borde inte vara alltför svårt att göra den.

Kamelfarmen fick ett föreningsbidrag på 500 000 kronor. Det är långt kvar till 30 miljoner. Vilka fler projekt tycker ni man kan dra in på?

– Det finns säkert fler projekt än just den här farmen, det var bara ett exempel som jag tycker är ganska talande för den verksamhet som rödgröna bedrivit under senaste åren. Det har varit ganska spretigt och man glömt av kärnverksamheten.

Men ni säger att det finns onödiga projekt, har ni inte fler exempel?

– Jag skulle vilja att nämndordföranden får återkomma när den personen har blivit vald gällande vilka projekt det är vi ser framför oss. Det måste ske i samspel med förvaltningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.