Social hållbarhet tema i Älvrummet

ANNONS
|

Älvrummet är namnet på den lådliknande utställningslokalen mitt emot Operan vid Lilla Bommen. Där avlöser utställningar varandra en gång om året. Nästa års utställning har temat social hållbarhet och namnet Vårt liv mellan huset.

Manilla Shillingford är kommunikationsansvarig för Älvrummet och får som sådan försöka förklara, vad det handlar om.

Vad är det för en utställning?

– Det handlar om livet i staden, svarar Manilla Shillingford. Det liv som vi tillbringar i det offentliga rummet, alltså utanför hemmets väggar. Vi försöker visa vad social hållbarhet kan vara. Hur företeelser i staden kan påverka ekonomi, ekologi och social hållbarhet.

Det låter lite svävande, kan Du konkretisera?

ANNONS

– Ta till exempel ett parkbygge. Parken kan ge folk möjlighet att komma ut i friska luften, att röra på sig och motionera. Den kan förbättra både den fysiska miljön och människors sociala miljö. Det förra till exempel genom att träd tar hand om regnvatten och förbättrar mikroklimatet en aning. Det senare genom att parken blir en mötesplats.

– Dessutom kan den bidra till ekonomisk hållbarhet genom att den lockar till sig näringsidkare i angränsande områden. Kaféer till exempel.

Hur står det till med den sociala hållbarheten i Göteborg?

– Nej, Göteborg ligger inte bra till. Segregationen är stor. Men utställningen kan visa på möjligheter. Vi vill låta människor som arbetar för social hållbarhet visa vad de gör. Det som görs syns inte.

– Om de som tar egna initiativ får lättare att göra det och kan visa andra vad de gör, är det steg i rätt riktning.

– Det finns en stor bildskärm där folks instagrambilder på initiativ läggs upp. Den som har något att berätta om kan via skärmen göra det nästan omedelbart.

ANNONS