Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

So long fashion week!

Innovation är årets tema under Stockholm Fashion Week. Stylisten Lina Magassa har spanat in trenderna.

Hur speglas temat "innovation" i kollektionerna 2015/2016?

– Det finns ett nytänk bland etablerade designers som jag inte sett på länge. Generellt tror jag att många länge kört på säkra kort. Nu är det som att de samlat ihop sig och frågat sig själva, vad står vi för? Här märks ett gediget tänk i fråga om hållbarhet, vilket i sig är en form av innovation.

Vad har du upplevt under veckan hittills?

– Jag har aldrig sett så mycket färg på herrsidan på länge! Under de kommande säsongerna skapar man nya färgkombinationer. Bordeauxrött kombineras med rostrött. Hallon med vinrött. Så det finns en tydlig färgtendens. Jag upplever att modet i allmänhet blir mer tillåtande för män.

Vilka är nyckelplaggen för de kommande säsongerna?

– 70-talsinfluenserna håller i sig. Stöveln, den korta kjolen, den vida svarta byxan. Ikoniska 60- och 70-talsplagg som fått något av en tidlöshet över sig.

Hur tycker du att svenskt mode står sig internationellt?

– Sverige har verkligen befäst sig i modevärlden. Acne har på många sätt gått i bräschen genom att bygga sitt eget varumärke. Jag tror att många har lärt känna den svenska stilen tack vare dem. Dagmar från Göteborg är en förebild när det kommer till hållbarhet.

Hur skiljer sig höstens och vårens mode från det nuvarande?

– Det är intressant att se hur man använder nya grepp på olika kvaliteter. Det är tydligt att vi befinner oss i ett utvecklingsskede, vilket är jätteroligt.

Fakta: Fashion Week

Stockholm Fashion Week pågår till och med den 8 februari.

Följ Lina Magassa på GP:s Instagram: #modeveckangp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.