Funktionen har funnits i begränsad utsträckning ett tag. En av nyheterna är att Västtågen är inkluderade.
Funktionen har funnits i begränsad utsträckning ett tag. En av nyheterna är att Västtågen är inkluderade. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Snart slipper du undra vart SJ-tåget tagit vägen

Var ÄR egentligen tåget? Frågan som stressat mången resenär kan snart vara ett minne blott. SJ:s nya appfunktion ska visa tågets hastighet och position på spåret.
– Vi tror det kommer vara särskilt användbart för de som tågpendlar, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

ANNONS
|

SJ:s nya appfunktion kallas "Var är mitt tåg" och ska visa exakt var på spårsträckan ett tåg befinner sig samt vilken hastighet det håller. Resenären ska också få möjlighet att se position och hastighet på tåg som ännu inte anlänt till startdestinationen.

– Man får lite förhandsinfo om vad tåget pysslar med. Det tror vi kommer vara särskilt användbart för de som pendlar, säger Stephan Ray från SJ.

Genom att ladda ner SJ Lab-appen kan man ge återkoppling på den nya funktionen.
Genom att ladda ner SJ Lab-appen kan man ge återkoppling på den nya funktionen.

Funktionen finns i begränsad utsträckning redan idag, men Västtrafiks pendeltåg Västtåg har inte varit inkluderade och positioneringen var inte varit särskilt precis.

– Det kunde se ut som att tåget genade över Vänern, säger Stephan Ray.

ANNONS

LÄS MER:SJ utlovar kortare restider och fler tåg till Stockholm

Prototyp

Appfunktionen är under utveckling men kan testas i SJ Labs-appen. SJ hoppas på mycket återkoppling från sina resenärerna innan de – om allt går vägen – lyfter in funktionen i sin vanliga app.

– Tåget kanske ser ut att vara på E6:an i stället för på spåret. Eller så saknar man någon typ av information, säger Stephan Ray.

Varför lägger ni pengar på att utveckla er app?

– Vi jobbar stenhårt med punktlighet också och tar den på stort allvar. Men allt som gör att kundupplevelsen blir bättre är viktigt. Detta är både efterlängtat och efterfrågat.

– Utropen och skyltarna på perrongerna sköts av Trafikverket och stämmer inte alltid. Som tågresenär har man rätt att få tillförlitlig trafikinformation, säger Stephan Ray från SJ.

LÄS MER:Nära var tredje SJ-tåg mellan Göteborg och Stockholm försenat

Fakta SJ Labs

SJ Labs är SJ:s arbete för att snabbt ta fram prototyper och beta-versioner av tjänster och produkter, som de utvecklar tillsammans med kunderna. Syftet är att få in önskemål, idéer och feedback i den digitala utvecklingsprocessen så att de vet att funktionerna skapar ett värde för kunderna. Ett sätt att testa funktionerna tillsammans med kunderna är genom SJ Labs-appen.

SJ Labs-appen kan laddas ner till både Apple och Android och "Var är mitt tåg?" finns med i den senaste uppdateringen.

Källa: SJ

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS