Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En militärambulans ute på uppdrag i Göteborg i somras. Bild: Stefan Berg
En militärambulans ute på uppdrag i Göteborg i somras. Bild: Stefan Berg

Snart rullar militära ambulanser i Göteborg igen

I våras ställde Försvarsmakten upp med ambulanser för att stötta den hårt ansträngda ambulanssjukvården i Göteborg. Den ökande coronasmittan gör att Sahlgrenska nu åter begär förstärkning från försvaret, rapporterar Sveriges Radio.

När coronapandemin tog fart i våras ställde Försvarsmakten upp med ambulanser och personal för att hjälpa Sahlgrenskas ambulanssjukvård att klara trycket. Som mest var det fyra gröna ambulanser som kunde ses på Göteborgs gator.

LÄS MER: Försvarets flygplan ska börja frakta covidpatienter

Efter sommaren har det inte behövts förstärkning i Göteborg. Förrän nu. Den kraftigt ökade samhällsspridningen gör att ambulanssjukvården åter måste kraftsamla – och få militär hjälp.

Elisabeth Hammar, verksamhetschef för Sahlgrenskas ambulanssjukvård säger till Sveriges Radio att man nu befarar att trycket kommer att öka i regionen.

– Vår hemställan är tre ambulanser med sjukvårdare, där vi kommer bemanna med legitimerad personal. Det är en modell vi hade i våras och somras som föll väl ut och det är ju en resursförstärkning för hela regionen, säger hon till Sveriges Radio.

I våras var det inte bara Västra Götalandsregionen som fick låna militära ambulanser. Även Region Norrbotten, Skåne och Stockholm hade gröna ambulanser på gatorna.

Under coronapandemin har Försvarsmakten stöttat samhället på en rad olika sätt. De har fraktat coronatester, byggt fältsjukhus och skänkt tusentals skyddsmasker till sjukvården. Man har även fraktat coronapatienter med militärhelikopter.

Även i Stockholm ser man en brant uppgång i antalet körningar per dag. I våras låg den högsta noteringen på 160 transporter per dag.

– Nu har vi en brant stigning, i förra veckan låg det kring 140 och ser ut fortsätta öka, även om ökningstakten har minskat lite. Det har ökat kraftigt under sista uppgången, säger Patrik Söderberg, chefsläkare i region Stockholm, till Sveriges Radio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.