Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Röd flagga betyder tillfälligt stopp men i sommar tvingas spårvagnsresenärerna också åka omvägar eller ersättningsbuss.

Snabbfakta: Fyra större spårvägsarbeten

Här är sommarens största störningar i spårvägstrafiken.

19 JUNI-20 AUGUSTI: LINNÉGATAN
Under dessa nio veckor går spårvagnarna - 1:an och 6:an - i stället 2:ans väg genom Annedal och förbi Handelshögskolan.
Busstrafiken flyttas tillfälligt västerut, till stråket Första Långgatan-Vegagatan-Rosengatan. Bussar ersätter också spårvagnarna.

19 JUNI-10 JULI: SNABBSPÅRET VID GP
Under dessa tre veckor ska kurvan runt GP-huset vid Polhemsplatsen byggas om. Det beror på att spåren har så liten kurvradie, kurvan är så snäv, helt enkelt, att den är "totalt utsliten", enligt Håkan Karlén på trafikkontoret.
Linje 4, 7, 9 och 11 - som normalt kör Snabbspåret ända till Gamlestadstorget - får under ombyggnaden köra den långsammare vägen via Stampgatan-Olskroken-Redbergsplatsen.
 
11-24 JULI OCH 8-20 AUGUSTI: SVINGELN
Under två tvåveckorsperioder ska en så kallad s-kurva i höjd med tvärgatan Ranängsgatan strax intill hållplatsen Svingeln bytas ut. Spåren svänger i tätt följd först åt ena hållet och sedan åt det andra, vilket ger extra belastningar i sidled när tunga spårvagnar passerar.
Att spårbytet vid Svingeln delas upp i två perioder beror, enligt Håkan Karlén, på att den större ombyggnaden vid Gamlestadstorget - se nedan - redan var beslutad sedan tidigare och att det inte går att stänga av spårvagnstrafiken samtidigt på dessa ställen. 
Linje 1, 3, 6 och 8 - som normalt passerar hållplatserna Ullevi Norra och Svingeln - får under dessa båda tvåveckorsperioder i stället köra Snabbspåret från Polhemsplatsen till i höjd med Skansen Lejonet där de kan växla över från Snabbspåret och in på sina ordinarie spår till och från Olskroken, Redbergsplatsen och vidare.

25 JULI-6 AUGUSTI: ANGEREDSBANAN VID GAMLESTADEN
Under dessa två veckor ska Angeredsbanan kopplas ihop med de nya spåren och den nya hållplatsen vid nu framväxande nya Gamlestads torg. Här händer det massor sedan ett par år tillbaka. En helt ny stadsdel ska byggas, som GP nyligen skrev om. Och därför kör för närvarande alla linjerna till Angered respektive Kortedala-Bergsjön tillfälliga vägar runt Gamlestadstorget och har tillfälliga hållplatser mitt i byggröran.
Linje 4, 8 och 9 - som går till Angered, flyttar 7 augusti tillbaka till sin vanliga väg på västra sidan av Gamlestadstorget.
Under avstängningen av Angeredsbanan 25 juli-6 augusti kör ersättningsbussar mellan Angereds centrum och centrala stan.
Linje 6, 7 och 11 - som går till Kortedala (6:an) respektive Bergsjön (7:an och 11:an) fortsätter under sommaren att köra på den provisoriska spårvägen på Gamlestadsvägen. Först ram i höst, 7 november, är de nya spåren och hållplatsen för dessa tre linjer på södra sidan av Gamlestads torg färdiga. Då kan även 6:an, 7:an och 11:an återgå till sin tidigare väg.

Läs också: Stora spårvägsarbeten stör resenärerna i sommar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.