Snabba kvinnor släckte anlagd brand

ANNONS
|

Det var vid 20.30-tiden som någon eller några hade tänt på papper och löv i trappuppgången på ett landshövdingehus vid Mariagatan i Kungsladugård. Dessutom var dörren ställd upp på glänt, så att elden garanterat skulle få syre för att fortsätta brinna.

Birgitta Olsson bor en trappa upp i huset och hade varit ute och handlat på Konsum. När hon kom hem klockan 20.20 fanns ingen brand och hon lämnade dörren stängd.

Trappan var rökfylld

En kvart senare känner Birgittas sambo att det luktar brandrök. Hela trappuppgången var då fylld med rök. Två kvinnliga grannar från en annan uppgång hade sett eldsflammor genom glasrutan i dörren och sprang snabbt efter hinkar och vatten.

ANNONS

– Det brann i en pyramid av tidningspapper och löv. Även sådana löv som inte finns på vår gård. De måste ha samlat ihop dem, säger Birgitta Olsson som hann se högen glöda före släckningen.

Hon tror inte det kan vara småpojkar som är så förslagna att de tänker på att lämnar dörren öppen.

Tre poliser kom till platsen och rapporterade "skadegörelse genom brand". Dock fanns inga spår av gärningsmän.

– Sånt här leder till att vi känner oss otrygga här. Det är ett trähus, även om de anlade branden på sten i första våningen. Vi har dessutom inga portlås, säger Birgitta Olsson, som nu gjort en polisanmälan.

Enkät om portlås

Det är Familjebostäder som äger fastigheten. Ibland finns det portlås, ibland inte, på gårdarna i kvarteren.

– Vi gör först en enkät bland hyresgästerna, eftersom portlås kostar 20-25 kronor extra i månaden. Minst 50 procent av hyresgästerna måste ge sitt medgivande. Nu har en hyresgäst hört av sig, så därför kommer vi att göra en enkät, säger Katrin Amgarth, informatör på Familjebostäder.

ANNONS