Snöstormen vi minns

ANNONS
|

– Det är inte varje dag det anordnas skidtävling runt Poseidon, berättar Sören Håkanlind.

Novemberstormen eller 17 novemberstormen som den också kallas, fick stora konsekvenser. Flera skolor fick hålla stängt och många kunde inte ta sig till sina arbeten. Det slogs rekord i snödjup och Göteborg med omnejd lamslogs.

– Ingen var förberedd, det kom som en överraskning, säger Sören Håkanlind.

Det började snöa på kvällen den 16 november och det var med nöd och näppe som Sören Håkanlind tog sig hem.

– Jag hade fortfarande sommardäck på bilen så det var slirigt upp för Eklandabacken, säger han.

ANNONS

På morgonen den 17 november var det över en halvmeter snö och att ta bilen till jobbet var inget alternativ. Inte heller spårvagn eller buss gick att åka med.

– Det blev en promenad till jobbet och jag hade kameran med och fotograferade medan jag gick. Det var snö överallt.

Först blev det en promenad ner till Mölndalsvägen och sedan vek Sören Håkanlind av mot Götaplatsen. Där möttes han av en syn han inte var så van att se.

– Runt Poseidon hade ett gäng anordna en skojtävling med skidor. Det var tidtagning och allt. Där fick jag lite goa bilder, säger han.

Vad minns du mest från den dagen?

– Nästan alla hade svårt att ta sig fram och allt stod stilla. Men jag tror att alla ungar tyckte det var toppen. Sen var ju alla på tidningen upptagna av snöovädret flera dagar efteråt.

Snöovädret 1995 var exceptionellt. När Göteborg drabbas av nästa stora snöstorm är svårt att sia, enligt Lina Broman meteorolog på Foreca.

– I år har vi haft en väldigt mild inledning på november och det ser ut att fortsätta. Ett högtryck börjar växa sig in över Västsverige och det minskar risken för stormar. Det ser däremot ut att bli kallare luft inför helgen, säger hon.

ANNONS
ANNONS