Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/27

Snöoväder drog in över Göteborg – varning för halka

På söndagsförmiddagen drog ett rejält snöoväder in över Göteborgsområdet. Nu varnar man för plötslig ishalka. – Det kan bli isgator, så det gäller att passa sig, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Söndagsmorgonen präglades av en mängd trafikolyckor runt om i Västsverige. Strax efter klockan 10 började det att vräka ner även över Göteborg.

– Det har dragit in ett snöområde över stora delar av Götaland, och just nu är det i Göteborg och norrut som det är snöfall, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca, vid 10:30-tiden på söndagen.

Varnar för halka

Snöovädret  höll i sig fram till 13-tiden, och under eftermiddagen så väntas temperaturerna sjunka. Då kan det bli besvärligt i trafiken även i Göteborg.

– Det är risk att det fryser, och  då kan det kan bli riktigt halt på vägarna. Det kan bli isgator, så det gäller att passa sig, säger Christoffer Hallgren. 

Trafikkontoret har jobbat med halkbekämpning sedan förmiddagen. De större lederna och cykelvägar har saltats, fram mot kvällen fortsätter halkbekämpningen då minusgrader väntas. 

– Vi kör en runda med salt i stan också. Vi jobbar mycket, men det är under kontroll, säger Erika Åkerblom, planeringsledare på trafikkontoret. 

På höjderna i Angered, Kortedala och Bergsjön har dock ett snötäcke lagt sig över vägen på en del sträckor. Trafikkontoret jobbar för att få bort blötsnön innan det fryser på mot kvällen. 

–På sina håll ligger det nästan 5 centimeter där. Vi ska köra av det innan det fryser på, säger Erika Åkerblom. 

Mer snö i nästa vecka

Kylan väntas hålla i sig även i början av nästa vecka. I morgon blir det temperaturer i Göteborg på någon enstaka minusgrad, och på tisdagen blir det två till tre minusgrader.

– Sedan kommer det ett nytt snöområde. Det laddar upp ute på Atlanten just nu och drar in över onsdagen, och då ser det ut att bli större mängder än i dag.

"Väldigt stora svängningar"

Men efter det ser det ut att vända igen. Då ersätts kalluften av mildare luft, och på torsdagen väntas temperaturen vara upp i sex till åtta plusgrader.

– Det är väldigt stora svängningar, så man kommer knappt hinna njuta av snön, säger Christoffer Hallgren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.