Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jennifer Fredriksson, här med mamma Marie Appelgren, har problem att komma ut med rullstolen på grund av dålig snöröjning. Först nu när en hel del har töat bort kan hon röra sig utomhus utan problem igen. Bild: Thomas Johansson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snön gjorde Jennifer till fånge i sitt hem

Vintern kom med besked i slutet av januari med flera dagars snöfall i Västsverige. Ett trevligt inslag för många trots att debatten om skottning drog igång i vanlig ordning.
Men för Jennifer Fredriksson i Partille innebar den bristfälliga snöskottningen att hon blev fast i sig lägenhet.

På bottenplan i ett flerfamiljshus i Jonsered bor 23-åriga Jennifer Fredriksson tillsammans med sin mamma Marie Appelgren och mammans make Berny Appelgren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon är rullstolsburen och när januarisnön slog till rejält i Västsverige påverkades Jennifer Fredriksson extra mycket.

– Så som det var skottat gick det inte att ta sig ut med rullstol alls. Det var väldigt tråkigt att man inte kunde ta sig ut, säger hon.

Snösitutionen utanför familjen Appelgren/Fredrikssons lägenhet när snön slog till i Jonsered.. Bild: Privat

Snack men lite verkstad

Problemet med kombinationen snöskottning och rullstol är inget nytt för familjen i Jonsered. Men mamma Marie Appelgren börjar tröttna rejält på att hon alltid måste ringa upp bostadsbolaget Wallenstam, som ansvarar för skottningen precis utanför fastigheten, och påminna om att det måste skottas mer så att alla kan ta sig ut.

– Varje vinter är det samma sak. Man får ringa och berätta att ens dotter inte kommer ut. Vi blir alltid trevligt bemötta av Wallenstam men det är inte alltid som det händer något, säger Marie Appelgren.

Jennifer Fredriksson går i daglig verksamhet varje dag men sedan snön kom har det blivit jobbigare att ta sig iväg. Och under den senaste kraftiga snöfallet var hon fast i lägenheten under nästan två veckor.

– Man vänjer sig ju vid det här men det blir jobbigt. Vad gör man när man inte kommer någonstans? Man får ju vänta på att något ska lösas, säger Jennifer Fredriksson.

Enligt mamma Marie borde det vara en självklarhet att man skottar och sandar direkt så att människor med olika funktionsnedsättningar kan ta sig fram.

"Handlar om en rättighet"

– Det handlar ju om Jennifers rätt i samhället och att få ha ett socialt liv. Varje gång det är såhär måste man stånga sig blodig så att man nästan inte orkar längre, säger hon.

För att kunna vara med och påverka mer gick Marie Appelgren med i Hyresgästföreningen och blev husombud på gatan. Och hon har haft flera dialoger med Wallenstam samtidigt som hon märkte av att flera personer hade liknande problem i området.

– Det var flera som uttryckte oro för hur det kan prioriteras med snöskottningen. Det bor ju också flera äldre här som har problem att komma ut med sina rullatorer.

En av Jennifer Fredrikssons uppgifter när hon kommer hem om dagarna är att rasta familjens hund, Xante. Men även denna syssla har blivit svår i och med snön.

Frustration och ilska

– Det är ju väldigt tråkigt. Det är skönt att kunna få komma ut och det behöver ju Xante med. Det är jobbigt att man inte kan göra grejer som man brukar göra.

På Wallenstam beklagar man det inträffade och lovar bättring.

Elisabeth Vansvik, kommunikatörsdirektör på Wallenstam beklagar att Jennifer inte kunnat lämna sin lägenhet och meddelar att Wallenstam ska prata med den aktuella entreprenören för att förhindra att det sker igen.. Bild: Wallenstam

– Det är såklart inte okej att man inte kan ta sig någonstans. Det vi ser är att inga konkreta felanmälningar kommit till oss. Men vi tar till oss detta, säger Elisabeth Vansvik, kommunikatörsdirektör på Wallenstam.

Enligt henne ska det handla om att entreprenören som har hand om snöröjningen inte följt det avtal som Wallenstam kommit överens om trots att de fått återkoppling om att det skulle ha skett.

Wallenstam ska nu kalla in entreprenören på möte för att se till att det inte ska hända igen att någon av deras hyresgäster snöar inne.

Inte bara skottning

Att snöskottningen inte anpassats efter funktionsnedsatta är bara ett av flera problem i samhället som Marie Appelgren ser där vissa människor inte får möjlighet att utöva sina rättigheter.

– Det börjar lätt som frustration och att man blir arg, men i slutändan blir man ju väldigt ledsen över det här. I framtiden hoppas jag verkligen att det ska bli att man inte ska behöva tjata jämt. Bara för att min dotter ska kunna ha rätt att få komma ut och röra på sig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.