Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Snöbyar drog förbi Göteborg och orsakade nya snöfall

Göteborgarna vaknade på fredagen upp med ännu mer snö utanför fönstren. Precis som tidigare dagar fick det stor påverkan på trafiken.
Bland annat har många pendeltåg ställts in till och från Göteborg på grund av växelfel.
– Det är i stort sett isklumpar som frusit fast i växlarna, i och med att det fylls på så kvickt med vinden, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

På torsdagskvällen föll snöflingorna återigen över Göteborgsområdet och på fredagsmorgonen fick plogbilarna återigen köra intensivt.

Det medförde många inställda tågavgångar till och från Göteborg på grund av växelfel. Det handlar om att snön blåst in i drivor vid växlarna.

– Att det snöar är ganska lugnt, då hinner det smälta av värmen i växlarna. Men när det blir hårda vindar packas snön in, och inte sällan ihop med sand och sådant som finns runt omkring. Det blir nästintill som cement- eller betongklumpar så att vi rent fysiskt behöver ta oss dit och hacka loss det, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Vid 13.30-tiden på fredagen uppger Västtrafik att man fortsatt kan räkna med inställda avgångar och förseningar i kollektivtrafiken – framförallt mellan Göteborg och Kungsbacka.

– Det är inte så att det är stopp utan bara följdorsaker av vädret och allt som har varit, säger Jonatan Nord på Västtrafiks störningsjour.

Kylan håller sig kvar

Johan Wiksten, meteorolog på SMHI, berättade på torsdagskvällen att kylan väntas stanna kvar ett tag framöver.

– Nattetid kan det vara rejält kallt. Runt centrala Göteborg kan det bli något mildare temperaturer, men ute på landsbygden kan det i alla fall bli minus 10 eller till och med kallare än så, säger han.

På lördagen drar det dock in en aning mildare luft, men därefter väntas det återigen bli kallt.

– Det kan vara så att temperaturerna är uppe och nosar på nollan på lördagen, men på söndagen blir det kallare på nytt och även inpå början av nästa vecka, säger han.

Kan det bli halt på vägarna?

– Trafikverket har preppat de stora vägarna ganska bra. Men på de mindre vägarna kan det vara fortsatt halt på sina håll. När det är så här kallt så blir det inte jättestora problem med halkan just, men i samband med snöfall kan det möjligtvis bli lite frosthalka, säger Johan Wiksten, meteorolog på SMHI.

På fredagskvällen kan det dyka upp ett nytt nederbördsområde över Halland och enligt Johan Wiksten kan det även nå Göteborgsområdet.

Problem under torsdagen

Under kvällen och natten mot torsdagen skapade snöområden stora trafikproblem i Västsverige. På E6 i höjd med Kungsbacka bildades timslånga köer och i spårvagnstrafiken var det kraftiga förseningar och en urspårning.

SMHI varnade för 10–15 centimeter snö med vindstyrkor på 7–8 meter per sekund fram till torsdag morgon.

LÄS MER: Glada men försenade göteborgare i snökaoset: ”Julkänslan kommer”

Västtrafik har haft flera inställda och försenade avgångar under torsdagsförmiddagen. Men alla resenärer har inte fått reda på det. Mobilapplikationen ToGo har nämligen visat planerade avgångar som i verkligheten visat sig vara inställda.

– Problemet nu är att vi har en generell text som ska synas överallt, med information om flera inställda avgångar och förseningar, men den verkar inte gå ut. Vi jobbar på det, meddelade störningsjouren vid 9-tiden.

Gul och orange varning utfärdad

I början av veckan utfärdade SMHI en gul varning i Göteborg som sträckte sig till torsdag morgon, vilket är den lägsta nivån på varningsskalan(ursprungligen gällde orange varning för torsdagen men prognosen för den starkaste nederbörden flyttades längre söderut i efterhand).

Redan på tisdagsmorgonen färgades Göteborg vitt och vädret ställde till med problem i trafiken.

– Påverkan som vi ser det är egentligen främst på trafiken, där det kan bli förseningar. Man får ta det lugnt men det finns risk för olyckor till följd av snön och halkan, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Från Kungsbacka ner mot Landskrona har SMHI utfärdat en orange varning som innebär snäppet större störningar.

– Det allra kraftigaste ser ut att vara längre söderut, egentligen allra mest i norra Skåne och Kronobergs län.

LÄS MER: Stora trafikproblem i snökaoset

Trafikverket: Följ utvecklingen

Det mesta av snöområdet drog vidare från Västsverige redan tidigt på torsdagen och rörde sig sydost. Men en del moln väntades hänga kvar med mer nordvästliga vindar.

Strax innan lunch gick Trafikverket ut med en uppmaning, där man klargjorde att det fortfarande råder stora problem i trafiken.

"Det råder fortsatt stora framkomlighetsproblem på många vägar i södra och västra Sverige efter gårdagens snöoväder. Då mer snö förväntas falla i takt med att ovädret rör sig österut kommer det dröja innan trafiken kan rulla som normalt igen. För dig som måste ge dig ut på vägarna gäller att anpassa hastigheten, hålla avstånd och följa utvecklingen.

LÄS MER: Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

LÄS MER: Här är 13 julmarknader i och runt Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.