Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Snö och sol i Västsverige i helgen

Efter att majoriteten av november varit jämngrå, vänder det nu – om än tillfälligt när solen kommer att blända oss i helgen. Men först ska säsongens första snö dra in över Göteborg.
– Finns en stor möjlighet att många kommer att vakna upp till ett vitt snötäcke under fredagen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I snart en månad har Göteborg levt i olika nyanser av grått, de tre första veckorna har solen lyst i hela tio timmar, så många fler har det väl inte blivit den sista veckan heller. Men nu blir det en förändring i vädret, om än tillfälligt. Solen kommer att lysa hela helgen, men säsongens första snö kommer också in över Göteborg och faktiskt över hela Västsverige och Halland.

– Under torsdagen och fredagen kommer ett lågtryck in med regn, som sen kommer att slå om till snö under fredagsmorgonen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Då backen är varm kommer det ge en del slask inne i stan, men gräsmattorna kan ändra färg från grönt till vitt. Det kan komma någon centimeter snö i Göteborg, men inåt landet kan det bli flera centimeter.

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI berättar att både sol och snö är på väg in över Västsverige. Bild: SMHI
Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI berättar att både sol och snö är på väg in över Västsverige. Bild: SMHI

– Finns en stor möjlighet att många kommer att vakna upp till ett vitt snötäcke under fredagen.

Åka pulka

För de barn som vill använda förra årets julklapp, pulkan, kan fredagens snö vara ett glädjebesked.

– Med lite god vilja kan barnen nog hitta en pulkabacke att åka i, säger Marcus Sjöstedt.

Men att det kommer snö är inte bara mysigt, Marcus Sjöstedt vill varna för att snön kan ge problem i trafiken under fredagsdygnet, snön kan göra att det blir slirigt på vägarna, och han manar till att köra försiktigt, under hela helgen.

– Torrare väderförhållande i helgen ger mindre risk för halka, men när temperaturen pendlar runt nollstrecket, bör man vara försiktig.

Mycket sol

Under lördag och söndag blir det inget grått väder, utan den frånvarande solen kommer att göra ett tillfälligt besök över oss hela helgen. Solen ser ut att komma redan på fredag eftermiddag, när regn och snö dragit bort.

– Det är solklart att det blir sol i helgen.

I och med att solen skiner kommer temperaturen sjunka ner mot nollstrecket, på kvällarna och nätterna i helgen blir det flera minusgrader.

Solen kommer även att lysa över Göteborg på måndag, men sen ser vädret ut att slå om till det gråa vädret vi vant oss vid. Det blir mer moln, regn och mildare väder.

Trafikverket meddelar att det förväntas komma snö under natten, men att det är ingen varning utfärdad, iallafall inte i nuläget.

"Vädersituationen uppdateras var fjärde timme eller vid förändring så på så sätt är vi förberedda för att halkbekämpa", skriver Eva Rehnström, kommunikatör på Trafikverket i ett mejl. Hennes råd är att man som bilist alltid följer prognosen, och läser Trafikverkets information som är uppdaterad på deras webb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.