Smyrnakyrkan behöver ersätta dagens lokaler i centrala Göteborg och församlingen ser Frihamnen som en lämplig plats att bygga på.
Smyrnakyrkan behöver ersätta dagens lokaler i centrala Göteborg och församlingen ser Frihamnen som en lämplig plats att bygga på. Bild: Måns Langhjelm

Smyrnakyrkan redo att börja bygga i Frihamnen

Intill Magasin 113 på Frihamnspiren, där det ska bli konsthall, kommer Smyrnaförsamlingen att bygga sin nya kyrka. Tanken är att bygget ska starta nästa höst, oavsett hur långt planeringen av resten av området kommit då.

ANNONS

I somras fattade Älvstranden utveckling AB ett inriktningsbeslut om att sälja en tomt på Frihamnspiren – emellan Magasin 107 och Magasin 113 – till Smyrnaförsamlingen. Någon detaljplan finns ännu inte, men stadsbyggnadskontoret är beredda att bevilja bygglov och låta avstycka fastigheten.

Det är ett välkommet besked för församlingen som letat efter en tomt i ganska många år.

Peter Kammensjö, ordförande Smyrnaförsamlingen, tycker att Frihamnen är en bra plats att bygga församlingens nya kyrka av flera skäl.

– Vi jobbar mångkulturellt och försöker verkligen leva som en kyrka där alla nationaliteter ska känna sig välkomna. Jag tror att vi talar ungefär 40 språk i kyrkan i dag. Och med den situation som råder i Göteborg i dag, men segregation, vill vi gärna vara med och hela staden. Ett sätt att göra det är att befinna sig på Hisingen, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Frihamnen skulle lösa stadens alla problem – därför sprack planerna

Lokalerna inte anpassade

Smyrnakyrkan är i dag granne med Hagakyrkan i centrala Göteborg. Och lokalerna är otidsenliga, berättar Peter Kammensjö. Framförallt för den verksamhet som bedrivs under veckorna, med socialt omsorgsarbete och barn- och ungdomsverksamhet. De är heller inte anpassade till personer med funktionsnedsättningar.

– Vi har maxkapaciteten 1 200 platser för gudstjänster och det kommer att bli ungefär detsamma i den nya – men vi är i dag sämre anpassade för en vardagsgemenskap i kyrkan.

LÄS MER:Stuprörsorganisationen ett problem – som kvarstår

Tänker generationer framåt

Församlingen har nu gett fyra arkitektkontor i uppdrag att rita på den nya kyrkan och går allt enligt planerna blir det byggstart om ganska exakt ett år. Förhoppningen är att den nya kyrkan ska vara färdig att flytta in i hösten 2022.

– Önskemålet från början, både från vår och stadens sida, var 2021 när Göteborg fyller 400 år. Men det har dragit ut på tiden. Men 2022 är inget dumt år för oss, för då fyller vår församling 100 år, säger Peter Kammensjö.

Påverkar det er att annat blivit fördröjt?

– Det är klart att det hade varit roligare om det varit liv och lite mer färdigt runtomkring, men vi har ett mycket längre perspektiv på det här. Om det dröjer några år extra kan vi stå ut med det. Vi tar ett steg för flera generationer framåt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS