Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Smugglarna tjänar miljarder

Svenska människosmugglare tjänar en miljard under ett år, lågt räknat. I dag vet vi att det finns 40 smugglarligor.

I en färsk rapport från nationella operativa avdelning - NOA - redovisas siffror och tillvägagångssätt.

Det liknas vid en industri. Om den är human eller inte finns det olika åsikter om. För människan på flykt kan det vara den enda möjligheten att överleva, att utöva sin rätt att söka asyl. I januari i år var det 80 procent som saknade dokument i samband med att man sökte asyl i Sverige.

90 procent av de personer som tar sig illegalt in i Schengenområdet gör det med hjälp av kriminella vinstdrivande smugglingsnätverk, skriver NOA. Enligt rapporten finns det i dag minst 14 ligor, men polisen Göran Larsson i Göteborg hävdar att det är fler, upp mot ett hundratal. Läs mer: Göteborgspolis: Människosmugglarna får härja fritt

Lars Öjelind, chef för underrättelsesektionen vid NOA menar att det är svårt att bevisa grov människosmuggling i Sverige. Man ska bevisa att det är organiserat, att det handlar om många människor som också utsätts för fara. Då kan polisen få använda sig av exempelvis telefonavlyssning.

- Att skjutsa fem stycken i en minibuss över Öresundsbron är inte många människor, det är svårt att bevisa att det är organiserat och definitivt är det inte farligt, säger Lars Öjelind.

Och bevis läget är, enligt Öjelind den svåra biten för att polisen till exempel ska få använda telefonavlyssning. För att den ska vara grov måste det vara organiserat, handla om många personer och flyktingarna ska utsättas för fara. Har en person tagit betalt för att smuggla hit en asylsökande är straffvärdet maximalt två års fängelse vilket gör att man till exempel inte kan använda sig av avlyssning under en förundersökning.

Sverige är dessutom slutstationen i en lång kedja där smugglarna startar i exempelvis flyktingläger i Libyen och att i Sverige bevisa att ett brott har skett är svårutrett, menar han. Åtalen är färre i dag än för några år sedan och Lars Öjelind tror att straffvärdet spelar in.

Att åka dit för människosmuggling avskräcker inte om man jämför med hur liten risk det är att åka dit och de stora pengar som går att tjäna.

- Brottsorganisationerna i Sverige är knutna till smugglarna i och utanför Europa. Vi lägger mycket av vår kraft och stödjer de utredningarna, det måste vara ett internationellt samarbete, säger Lars Öjelind.

Förra året kom cirka 60 000 flyktingar till Sverige. Varje person beräknas betala mellan 100 000 - 300 000 kronor för att få pass, papper och biljetter, enligt rapporten. Men att söka asyl är också en mänsklig rättighet, inskriven i FN:s

Uppskattningsvis tjänade smugglarna då en miljard kronor för att ta flyktingar till Sverige, bara under 2014.

I dag finns bara en pågående utredning om människosmuggling, och den står gränspolisen i Stockholm för. Åtalen är få och då är det oftast transportörerna som åtalas när de tas på bar gärning, exempelvis när de fraktar flyktingar över Öresundsbron.

Även NOA poängterar i sin rapport att smuggelnätverken inte agerar utifrån några idealistiska syften. De menar att det finns uppgifter om att fler av de kriminella nätverk som ägnar sig åt handel med pass och människosmuggling har kopplingar terrorklassade organisationer som Hamas, al-Qaida och IS. Vinster från människosmuggling investeras i annan brottslighet och terrorverksamhet.

Men brotten är svårutredda. Det är komplexa utredningar som kostar både i resurser och rena pengar. När gränspolisens brottspaningsgrupp avslöjade Amir Heidari, en irakisk man som dömdes åtta gånger till sammanlagt 18 års fängelse i Sverige användes både telefonavlyssning och infiltratör.

Han fick ett eget tillägg i utlänningslagen uppkallad efter sig, Lex Heidari eftersom han inte kunde dömas till urkundsförfalskning.

Den som smugglas är inte alltid pigg på att prata med polisen. Bakom detta kan finnas flera skäl; hot mot familj i hemlandet, smugglaren är en person som ingår i släkt- eller annat nätverk eller att man behöver använda sig av smugglaren för andra släktingars räkning.

- Den som betalar kan också sätta sig i skuld till smugglaren och då drivs varenda krona in, säger Göran Larsson.

Enligt NOA:s rapport finns här en glidande övergång till människohandel där flyktingar utnyttjas för att betala av sina skulder exempelvis inom prostitution och svart arbetskraft.

SÅ GÅR DET TILL

Missbruk av äkta pass ökar, så kallade look-a-like-pass

Smugglarna är snabba på att ändra rutter, transportmetoder och teknik beroende på politiska beslut och konflikter

Det finn flera indikationer som styrker att kriminella aktörer i Sverige står för hela kedjan

Påföljden är fängelse i högst två år.

Grovt brott är om brottet

*utförts mot ersättning eller

*utgjort ett led i en verksamhet som avsett ett stort antal personer, eller

*utförts under former som innebär livsfara för utlänningen eller

*utförts under hänsynslösa former.

Påföljden blir då fängelse lägst sex månader och högst sex år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.