Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetssal. Hovrättsförhandlingarna ägde rum i Göteborgs tingsrätts lokaler.

Smugglade sprit för 61 miljoner

Totalt 24 personer åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha deltagit i en gigantisk smugglingshärva av alkohol från Tyskland till Sverige. Enligt åtalet ska öl, vin och sprit till ett värde av närmare 61 miljoner kronor smugglats in till Sverige.

Tre av de åtalade misstänks ha organiserat resor till norra Tyskland och sedan kommit överens med passagerare och chaufförer att köpa – och i tullkontrollen deklarera – en viss mängd av alkoholen som sin egen. Detta trots att den enligt åklagaren varit avsedd att säljas vidare av trion.

Över tre miljoner liter alkohol

Verksamheten ska ha pågått från oktober 2013 till maj i fjol. Under den tiden har de tre, som nu åtalas för grov smuggling, vid minst 407 tillfällen som organisatörer och uppdragsgivare, smugglat in stora mängder alkohol.

Totalt har över tre miljoner liter alkohol smugglats in i Sverige av ligan. I snitt har det vid varje resa handlat om närmare 6 400 liter öl, 996 liter vin och 574 liter sprit. Inköpspriset på varorna beräknas till 60 900 000 kronor.

22 rättegångsdagar

Enligt åklagare Bengt Kulin vid ekobrottskammaren i Linköping är brotten att betrakta som grova. Detta eftersom de utövats systematiskt och i större omfattning.

Ytterligare två personer i härvan misstänks för grov smuggling. Övriga åtalade misstänks bland annat för grovt skattebrott, grovt försvårande av skattekontroll, smuggling och medhjälp till smugglingsbrotten.

Tingsrätten har avsatt 22 förhandlingsdagar för det omfattande målet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.