Är man mellan 18-21 år kan man på valdagen få ett sms som påminner en om att gå och rösta.
Är man mellan 18-21 år kan man på valdagen få ett sms som påminner en om att gå och rösta. Bild: Jessica Gow/TT

Sms och 22 000 vykort ska få unga väljare att rösta

"Grattis – nu får du rösta!" Under förra valet röstade bara var tredje person i Norra Gårdsten och i år vill Göteborgs stad få upp valdeltagandet. Nu skickar staden ut 22 000 kort till ungdomar som ska rösta för första gången, där de gratuleras till sin nyblivna rösträtt.

ANNONS
|

Om du i veckan får ett grattiskort i brevlådan, utan att fylla år, behöver du inte oroa dig. Det har inte hamnat fel. Det är en uppmuntran till att rösta i valet. I dagarna ska 22 000 vykort gå ut till personer i Göteborg som är mellan 18 och 21 år – förstagångsväljarna. På valdagen 9 september följs kortet upp av ett grattis-sms.

– Vi kommer att skicka uppmuntrande sms på valdagen. Det är en påminnelse att man kan gå och rösta, säger Stefan Lydén, utvecklingsledare vid konsument- och medborgarservicenämnden.

LÄS MER: Här kan du förtidsrösta i Göteborg

ANNONS

De har inspirerats av metoder som använts i Norge och Danmark där man efter uppmuntran till att rösta fått upp valdeltagandet – ibland med så mycket som fyra procentenheter. Men i Göteborg är det något nytt.

– Telefonen är en kanal rakt in i det privata och man kanske kan få en knuff att fundera över att rösta, säger Stefan Lydén.

Sveriges lägsta valdeltagande

Under valet 2014 pekades Norra Gårdsten ut som det valdistrikt där valdeltagandet var lägst i hela Sverige; bara en tredjedel av de röstberättigade gick och röstade.

LÄS MER: Här är valdeltagandet lägst i hela landet

Som kontrast nämner Stefan Lydén distriktet Norra Fiskebäck där nästan alla röstade.

– Ett mål är att minska avstånden där man röstar mest och där man inte röstar lika mycket. Det vore jätteskönt om vi kunde höja valdeltagande bland de som inte röstar så mycket.

Angereds, Västra Hisingens, Norra Hisingens och Östra Göteborgs stadsdelsförvaltningar har under flera år arbetat för att öka det låga valdeltagandet i områdena, bland annat genom så kallade demokratiambassadörer eller demokratiguider – person som ska informera och uppmuntra till att rösta i valet. 1 september kommer även Tellus kultur- och demokratifestival hållas på Rymdtorget i Bergsjön.

ANNONS

Röstar tillsammans

Enligt Stefan Lydén röstar många ungdomar första gången de får rösta men missar andra gången, ofta eftersom förstagångsväljare bor kvar hos sina föräldrar. Många blir mer benägna att gå och rösta om folk i närheten gör det.

– Men hos de som lever ensamma eller inte har något jobb går siffrorna ner. Vi är sociala varelser och när man går och röstar gör man det tillsammans, säger Stefan Lydén.

LÄS MER: Penilla Gunther (KD) använde riksdagens hyrbilar för privata resor – nu avgår hon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS