Smittskyddsläkaren om åtgärderna: "Kan inte hålla på med det här månad ut och månad in"

Göteborg kommer att hamna i ett liknande coronaläge som Stockholm – men frågan är när. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg räknar med att de flesta kommer att smittas, samtidigt som han är medveten om att åtgärderna som vidtas inte kan finnas kvar för evigt.
– Jag tror att det är nu vi verkligen har chansen att göra så mycket vi bara kan, säger han.

ANNONS
|

Sedan drygt två veckor tillbaka har Smittskydd Västra Götaland bedömt att det förekommer samhällsspridning av det nya coronaviruset i regionen.

Exakt hur mycket viruset just nu sprids i Västsverige är svårt att säga, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Det är jättesvårt att säga riktigt hur stor omfattningen är. Men vi ser nu att de som kommer in till sjukhus – provtas och vårdas där – huvudsakligen har smittats i samhället. Det är ett väldigt tydligt tecken på att vi har en samhällsspridning, säger han.

"Nu vi verkligen har chansen"

I Stockholm har läget exploderat den senaste veckan, då hälso- och sjukvårdsdirektören i veckan bland annat pratade om att "stormen" är där.

ANNONS

Stockholmsfokuset innebär dock inte att man ska se bort från Västra Götaland, menar Thomas Wahlberg.

– Man jämför mycket med Stockholm nu, och tänker att det är jätteilla där och mycket lugnare i Göteborg så att vi inte behöver göra så mycket än. Men jag tror att det är nu vi verkligen har chansen att göra så mycket vi bara kan, och hålla ut med våra åtgärder.

Att Göteborg kommer hamna i ett liknande läge är att förvänta, enligt honom. Samtidigt är det viktigt att hålla nere spridningstakten för att undvika att sjukvården blir överbelastad.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen. Bild: Anders Ylander

Kommer inte få bort smittan

Det nya coronaviruset lär dock finnas bland oss en längre tid, bedömer Thomas Wahlberg liksom de flesta andra experter.

– Vi kommer nog inte kunna få bort smittan på det viset, och det innebär att vi inte kommer kunna isolera hela samhället från den här smittan. Däremot: Även om vi alla antagligen kommer att utsättas för smittan gäller det att göra det så lugnt vi kan, så att säga.

Man trycker mycket på riskgrupperna, äldre. Men rekommendationerna för dem kan kanske inte heller fortgå för evigt. Vad ska man göra för att situationen ska bli hållbar i längden?

– Exakt så är det. Man kan inte hålla på med det här månad ut och månad in. Men just nu vet vi väldigt lite om var vi är om en eller två veckor. Med tanke på hur snabbt vi sett att det kan gå, i Stockholm till exempel, tänker vi: Är det någon gång vi verkligen ska slå så hårt vi kan på att alla i samhället ska ta ansvar för att undvika att sprida smittan – för att få ner takten – är det nu. Det är nu vi har den stora chansen.

ANNONS

Hur ska allmänheten resonera? Hur länge ska man fortsätta leva i det läget som vi är i nu?

– Jag önskar verkligen jag hade kunnat ge ett bra svar på det. Men jag tror att det här är det vi ska ha fokus på de kommande veckorna, så får vi se sedan, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Nu gäller det att göra vad vi kan för att bromsa hastigheten. Så vi får ge oss till tåls med det. Nu ger vi järnet de här veckorna, så att alla verkligen bjuder till allt de kan för att undvika smittspridning.

Smitta bland riskgrupper

Även om det betonats att man ska skydda de äldre, och andra i riskgrupper, från det nya coronaviruset har det spridits även till personer i dessa grupper.

– Vi har några stycken äldreboenden, en handfull skulle jag vilja säga, där vi har fått in smittan. Det är precis det som vi helst inte vill, och det är så oerhört viktigt att man gör vad man kan för att undvika att det inte sprider sig på äldreboenden.

Man har vidtagit vissa åtgärder, med besöksförbud här i Göteborg till exempel. Finns det något mer man kan göra för att undvika att det kommer in på äldreboendena?

ANNONS

– Det är jätteviktigt med att man undviker besöka äldreboenden, men det är också viktigt att personalen vid minsta tecken på symptom inte går till jobbet. Det är det som är det viktiga.

Även på sjukhusen har det funnits uppgifter om personer som smittats.

– Det som jag vet är att man har sett även enstaka personal som har blivit sjuka, men om det är så att de fått smittan på sjukhuset eller ute i samhället kan jag inte svara på än.

Har man sett att patienter smittats i någon omfattning?

– Det vi vet är att de allra flesta som har kommit in har smittats ute i samhället. Jag kan inte helt säga om man spridit smitta inne på sjukhuset. Det har jag inga uppgifter om än.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS