Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs kommun har i samråd med smittskyddsläkare beslutat att undervisningen ska ske på distans. Bild: Anders Ylander
Göteborgs kommun har i samråd med smittskyddsläkare beslutat att undervisningen ska ske på distans. Bild: Anders Ylander

Smittskyddet stänger grundskoleverksamhet i Göteborg

En elevgrupp i Göteborg måste stanna hemma på grund av covidsmitta bland elever och medarbetare, det har grundskoleförvaltningen beslutat i samråd med smittskyddsläkare. Det är första gången som kommunen fattar ett sådant beslut sedan pandemiutbrottet.

Det är första gången som grundskoleförvaltningen fattar beslut om att stänga en verksamhet på grund av covid-19, något som SVT var först med att rapportera.

Helene Odenjung (L), ordförande i grundskolenämnden, fattade beslutet att stänga verksamheten genom ett så kallat ordförandebeslut. Något som hör till ovanligheterna, säger hon.

– Det görs väldigt sällan. Bara om det är väldigt akut och inte kan vänta till nästa sammanträde, förklarar hon.

Beslutet är fattat i samråd med smittskyddet i Västra Götalandsregionen, efter att flera smittfall bekräftats.

– Många var sjuka, varav vissa var bekräftat smittade och några fortfarande väntade på besked.

Det handlar inte om att stänga ner en hel skola. Det rör sig om en särskild undervisningsgrupp och det handlar om covid-19-smitta.

– Det handlar om en liten enhet, säger Helene Odenjung.

Elever och personal smittade

Marie Åhman är kommunikationschef på grundskoleförvaltningen. Hon berättar att det rör sig om en särskild undervisningsgrupp med elever som har särskilda behov. Både elever och medarbetare har smittats.

Går ni ut med vilken skola det handlar om?

– Nej, det gör vi inte. Det är en särskild undervisningsgrupp och det hade varit väldigt utpekande. Det rör sig om få individer i en liten grupp.

Än så länge är det bestämt att personalen undervisar eleverna på distans veckan ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.