Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid två olika tillfällen har varuhuset fått stänga ned för att släppa in ett begränsat antal kunder åt gången. Bild: Meli Petersson Ellafi
Vid två olika tillfällen har varuhuset fått stänga ned för att släppa in ett begränsat antal kunder åt gången. Bild: Meli Petersson Ellafi

Smittan stoppar inte möbelkunderna

Ikeavaruhuset i Bäckebol har betydligt färre kunder än i vanliga fall, men tillräckligt många för att extraordinära säkerhetsåtgärder behövs för att hindra smittspridning. Trängseln har ibland varit så stor att varuhuset stängt ned och bara släppt in tio till 20 kunder åt gången.

Det är många bilar, men något glesare än vanligt på Ikeas parkeringsplats den här söndagen. Paret Terje och Tina Adkins från Angered hör till dem som tagit sig hit. De kommer gående med varsin fullastad kundvagn.

Tina och Terje Adkins har handlat till en pågående renovering. Bild: Meli Petersson Ellafi
Tina och Terje Adkins har handlat till en pågående renovering. Bild: Meli Petersson Ellafi

– Vi var här och såg ut lite varor i går. Då var det jättetrångt inne i varuhuset. I dag är det bättre, säger Tina Adkins och är nöjd med att de valde att göra inköpen på söndagen i stället.

Terje Adkins säger att de flesta som handlar verka tänka på att hålla avstånden.

– Även om det finns undantag, tillägger han.

Läs mer: Begränsningar införs på återvinningscentralerna

En vanlig helg har varuhuset uppemot 12 000 kunder per dag. Sedan restriktioner för att förhindra coronasmittan infördes har den siffran nästan halverats och man räknar idag med cirka 7 000 kunder per dag, enligt biträdande varuhuschef Kristoffer Haglund.

Bistron stängs

Klockan är snart halv två och köerna till bistron inne i varuhuset ringlar långa. Det är påtagligt trångt att passera för dem som är på väg ut med sina nyinköpta varor.

Det uppmärksammas av säkerhetspersonalen och en stund senare tas beslut om att stänga bistron. Några besvikna kunder står på sig och försöker ändå få köpa sin glass, men får nobben.

Läs mer: Krögaren om trängseln på uteställena: "Gästerna tar inte sitt ansvar"

– Vi har haft en lugn förmiddag, men nu kommer det igång mer. När det blir för trångt måste vi stänga, säger Kristoffer Haglund, som inte tycker de nya uppgifterna är helt enkla:

– Vi vill ju egentligen att folk ska handla. Det är lite konstigt att hindra från folk från det. Men nu är läget som det är.

Kö för insläpp

På lördagen stängdes hela varuhuset ned från klockan 14 fram till stängning, berättar Kristoffer Haglund.

– Då fick folk stå i kö och släppas tio till 20 personer åt gången. Vi har personal som går runt på olika ställen i varuhuset och kollar om det finns behov av att stänga för att avstånden ska kunna hållas.

Bistron fick stänga på söndagen. Det blev för stor trängsel och var svårt att hålla avstånden. Bild: Meli Petersson Ellafi
Bistron fick stänga på söndagen. Det blev för stor trängsel och var svårt att hålla avstånden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Lördagen var andra gången man tvingades ta till den åtgärden, i fredags var det första.

– De flesta kunder är förstående, men sedan finns det alltid någon som tycker att den bara ska in göra ett snabbt ärende, säger Kristoffer Haglund, som också tycker sig märka en förändring i kundernas beteende:

– Det verkar som om man inte bryr sig om smittan lika mycket längre. I början såg man ofta att en person kom ensam för att handla. Nu kommer man med hela familjer igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.