Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårda vindar väntar i veckan, tillsammans med en del skurar. Bild: Johan Nilsson/TT
Hårda vindar väntar i veckan, tillsammans med en del skurar. Bild: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar: Mycket hård vind i Västsverige väntas

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i och med de mycket hårda vindbyar som kommer att drabba Västsverige under torsdagen. Det finns även risk för en del blötsnö.

Under onsdagsförmiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning i Västra Götaland. Under torsdagen kommer nämligen regionen drabbas av mycket hårda vindbyar.

– Det kommer att bli rätt så blåsigt under torsdagen. I Västra Götaland kommer det kunna bli över 21 meter per sekund i vindbyarna, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Som mest förväntas vindstyrkan gå upp till 24 meter per sekund, strax under stormstyrka. Skulle prognosen gå över det kommer varningen uppdateras till en högre varningsklass. Ju längre söderut i regionen man kommer, desto mer kommer det att blåsa.

– Längre söderut i Halland och Skåne kan det till och med komma stormbyar under torsdagsdygnet. I Göteborg blir det inte fullt lika blåsigt, säger Jon Jörpeland.

LÄS MER: Nu är det vår i Göteborg – vintern hoppade över stan

"Inslag av blötsnö"

Vinden kommer dock inte ensam,

– I samband med det blåsiga vädret kan det förekomma en del regn och skurar men även inslag av blötsnö då det är lite lägre temperatur som väntas den närmsta tiden, säger Jon Jörpeland.

Under onsdagen är det sol i Göteborg med en temperatur på uppåt åtta grader, men under torsdagen blir det kallare med tre, fyra grader som mest.

Kan den här hårda vinden orsaka några problem?

– Ja, det kan bland annat orsaka att träd knäcks, vilket kan påverka trafik och elnät, säger Jon Jörpeland.

Enligt SMHI kan vinden dessutom utgöra ett problem för höga fordon.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.