Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SMHI varnar för att det under fredagen kalla falla över 35 millimeter regn på tolv timmar i Västsverige.
SMHI varnar för att det under fredagen kalla falla över 35 millimeter regn på tolv timmar i Västsverige.

SMHI varnar för stora regnmängder

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kraftig nederbörd i Västsverige.
Varningen betyder att det förväntas ösa ner minst 35 milliliter regn inom loppet av tolv timmar.
– Det kan komma mer än så och det innebär till exempel att det kan bli stora vattenansamlingar på vägar och att det kan bli översvämningar i källare, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Enligt meteorologen Sofia Söderberg rör det sig om ett över 1 000 kvadratmeterkilometer stort område där det väntas kraftiga regn och skurar under fredagen. Bakgrunden är ett frontsystemet kopplat till ett lågtryck över Norska havet.

Enligt prognoserna väntas det falla mellan 35 och 40 millimeter regn i områdena där SMHI har utfärdat klass 1-varningar.

Varningarna som utfärdats gäller i Halland, och de västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län.

– I Göteborg väntas inte lika mycket nederbörd, men tidvis skurar som lokalt kan vara rätt intensiva, säger Sofia Söderberg.

Risk för översvämningar

När det faller så mycket som 35 millimeter nederbörd inom loppet av tolv timmar innebär det överhängande risker för översvämningar.

– Det kan bli rätt stora vattensamlingar på till exempel vägar och viadukter. Det kan också bli överfyllda dagvattenledningar och översvämmande källare som konsekvens, säger Sofia Söderberg.

Hela helgen ser i övrigt ut att bjuda på blött och grått väder. Under söndagen väntas det falla nära 20 millimeter regn i Göteborgsområdet.

– Prognoserna för söndagen ska man inte ta för exakt just nu, men det handlar om ett frontsystem som är kopplat till ett lågtryck på Nordsjön som väntas in över Göteborgsområdet under söndagskvällen och natten mot måndagen, säger Sofia Söderberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.