Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI varnar för snökaos under tisdagen – gul varning utfärdad över Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT
SMHI varnar för snökaos under tisdagen – gul varning utfärdad över Göteborgsområdet. Bild: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för snökaos i Göteborgsområdet

Stora mängder snö är på väg in över Västsverige. Det innebär bland annat risk för förseningar och inställda avgångar i buss-, tåg- och flygtrafik.
– Man behöver vara medveten om att det kan bli förseningar. Det gäller att vara ute i väldigt god tid, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI har under måndagsmorgonen gått ut och flaggat för att Västra Götaland, Blekinge och sydvästra Småland väntas få ett ordentligt snöfall under tisdagen.

– Det rör sig in under tidig tisdagsnatt och kommer med ett snöfall som kan ge en del konsekvenser, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Nederbördsområdet rör sig i sydostlig riktning och kommer att dumpa mellan fem och tio centimeter snö i Göteborgsområdet innan det fortsätter ner mot Blekinge och Småland.

Varningen gäller från och med klockan 04 fram till 14. SMHI är tydliga att det kan innebära trafikpåverkan, eftersom snön kan ge upphov till både halka och dålig sikt.

– Man behöver vara medveten om att det kan bli förseningar. Det gäller att vara ute i väldigt god tid.

LÄS MER: Göteborg, Mölndal och Öckerö delar ut gratis broddar till äldre

SMHI flaggar för att det kan leda till förseningar eller inställda avgångar i buss- och tågtrafiken, men även flygtrafiken till och från Landvetter kan påverkas.

– Det beror på hur mycket snö som faller på landningsbanorna och om de hinner röja undan, säger Alexandra Ohlsson.

Så kan du påverkas av tisdagens snöfall

Ett snöfallsområde drar in västerifrån under tisdag morgon och förmiddag och kan ge upphov till störningar i trafiken i samband med halka, snömodd och dålig sikt.

  • Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.
  • Begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Källa: SMHI

En decimeter snö hör till ovanligheterna så tidigt som i november. De mängderna brukar komma hit först efter årsskiftet.

– Det är först då som det brukar bli ett tjockare snötäcke. Ser man till Göteborgsområdet är det oftast barmark under november. Även om det finns vissa år som sticker ut under 2000-talet, där man kan ha fått en decimeter eller mer lokalt. Men det rör sig om några enstaka år.

LÄS MER: 26 år efter den ikoniska bilden, då Daniel Skartind åkte skidor över Götaplatsen

Nytt snöfall på onsdag: ”Större mängder”

Tisdagens snöfall följs upp av en ännu kraftigare nederbörd på onsdagen. SMHI har under måndagseftermiddagen uppgraderat den gula varningen till orange, vilket innebär allvarligare nederbörd.

– Det har tillkommit ett nytt snöfallsområde. Tisdagens ligger kvar men det kommer stora mängder på onsdag morgon, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

De fem till tio centimeters snö som faller på tisdagen får sällskap av betydligt mer dagen efter – uppemot 20 till 25.

– Det är väldigt ovanligt. Det här har vi inte sett på flera år. Snöfallsvarningen på tisdagen handlar om ren snö. På onsdagen så kommer det även att blåsa, vilket kan ställa till det en del.

I stora delar av Halland, från Laholm i söder till norr om Varberg, har en röd varning utfärdats – den mest allvarliga och det som tidigare kallades för klass 3-varning.

– Det sker söder om Göteborg. Sedan ska det sägas att varningen utfärdas för onsdag natten mot torsdag. Det finns alltså osäkerheter i prognosen gällande exakt position.

Finns det risk att Göteborg drabbas ännu hårdare?

– Prognosen pekar på att det kommer hålla sig längre söderut. Osäkerheten är snarare i hur långt söderut.

Orange varning i Göteborg under onsdagen

Långvarigt och kraftigt snöfall som i kombination med vind kan ge upphov till stora störningar i trafiken samt elavbrott.

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Källa: SMHI

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.