SMHI varnar för nytt regnkaos

ANNONS
|

Det ihållande regn som har fallit över Göteborg lugnade ner sig något efter lunch. Inga vägar hade stängts av på grund av översvämningar vid 14-tiden. Men Kim Selland på trafikledningscentralen är inte säker på att faran är över. Ett stort vädersystem rör sig fortfarande över Göteborg.

- Vi får se hur mycket till som vägarna klarar, säger han.

Förra söndagens kraftiga regn orsakade kaos i trafik och bostäder. Stora vägar stängdes av i rusningstrafik när många semesterfirare återvände till jobbet på måndagen. I villaområden runt Göteborg orsakade den dåliga avrinningen översvämmade källare och förstörd egendom.

Och nu kan det alltså vara dags igen. På morgonen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Västra Götaland. Det innebär kraftiga regnskurar, kanske så mycket som 40 millimeter under fredagen.

ANNONS

- Det kan göra att vi får se fler vattenfyllda källare och vägar, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

Regnet har på morgonen redan dragit in över Halland och förväntas nå Göteborgsområdet innan lunch. Sen kommer det hålla i sig över hela dagen och övergå i spridda skurar till kvällen.

En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Till exempel översvämmade vägar. Men på trafikverket gör man inga särskilda förberedelser inför regnet.

- Det är svårt att veta var problemen uppstår. Vi kan inte göra så mycket innan det händer, säger Richard Hovemyr på trafikledningscentralen i Göteborg.

Han tror ändå att entreprenörerna som sköter vägarna har koll på särskilda problemområden. Ett typiskt ställe är E 6 söder från Göteborg. Vid Örgrytemotet kan det lätt slammas igen och bli stora vattensamlingar.

- Vi har inte gjort något för att åtgärda det sedan måndagens kaos. Det skulle innebära att vi är tvungna att göra om hela E 6, säger Richard Hovemyr.

I stället följer trafikledningscentralen utvecklingen under dagen. Uppstår kraftiga skurar får man ta problemen som de kommer. Richard Hovemyr har tips till den som ger sig ut på vägarna i regnet. Bilförare kan planera resan för att undvika trafikstockningar.

ANNONS

- Och tänk extra mycket på hastigheten. Det blir väldigt lätt vattenplaning när det regnar kraftigt.

På räddningstjänsten har man inte heller gjort några extra åtgärder inför regnet. Vid 14-tiden hade de fortfarande inte fått in några larm om översvämningar.

- Vi förbereder oss mentalt men det är inte så mycket vi kan göra i förebyggande syfte, säger Roger Persson på räddningstjänsten.

ANNONS