Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Göteborg

Det blåser under tisdagen på västkusten, men värre vindar väntar. SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg och Trafikverket meddelar nu att man ställer in flera tågavgångar från och med midnatt.
– Det förväntas bli 23 till 26 meter per sekund i byarna, säger Linus Karlsson, meteorolog på vädertjänsten SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands län, Bohuslän och i Göteborg. Det kommer att blåsa sent på tisdagskvällen, för att sen öka på under natten. Värst blir det längs kusten från Göteborg och norrut.

Byvinden kommer ligga på mellan 21 och 24 meter per sekund, i vissa, kortvariga fall upp till 25 meter per sekund. Definitionen för en klass 1-varning gällande mycket hårda vindbyar är att grenar och enstaka träd knäcks och att vinden innebär problem för höga fordon.

– Det förväntas bli 23 till 26 meter per sekund i byarna, säger Linus Karlsson, meteorolog på vädertjänsten SMHI.

Linus Karlsson är meteorolog på vädertjänsten SMHI. Bild: SMHI
Linus Karlsson är meteorolog på vädertjänsten SMHI. Bild: SMHI

Men redan under tisdagen blåser det ordentligt.

– Det är blåsigt nu under tisdag morgon, sen avtar det något för att tillta i natt. Det är då det kommer att blåsa som mest, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Redan under måndagen utfärdades en klass 1-varning för inre Dalsland och Hallands län gällande mycket hårda vindbyar. Under tisdagen var det fortfarande osäkert om SMHI skulle utfärda en klass 1-varning eller klass 2-varning gällande även Göteborg, Västra Götaland och Bohuslän.

Varning klass 1: Besvärligt väder

Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Anledningen till att allvarlighetsgraden dröjde var en osäker väderprognos.

– Nu när vi kommer närmare blir man säkrare på vädret, säger Henrik Reimer.

Vid 17-tiden på tisdagen meddelade Trafikverket att flera tågavgångar ställs in på grund av det väntade ovädret. Från och med midnatt och fram till 12.00 på onsdagen kommer all tågtrafik att ställas in mellan Uddevalla och Strömstad och från midnatt och fram till klockan 10.00 på onsdagen kommer tågen att ställas in mellan Varberg och Borås.

När det gäller flygtrafiken så meddelar Swedavia som driver Landvetter flygplats att man i nuläget inte räknar med att väderläget kommer att påverka flyget.

– Den värsta blåsten ser ut att komma under natten och då har vi normalt sett ingen trafik, säger Robert Pletzin på Swedavias pressjour.

Blåst och regn under onsdagen

Det kommer att vara blåsigt även på onsdagsmorgonen och förmiddagen, med hårda vindbyar, men under kvällen blir det mer friska vindar. Förutom blåst blir det även en del regn som passerar under tisdagskvällen och natten mot onsdag.

– Norr om Göteborg kan det komma tio millimeter regn.

De höga temperaturerna i Göteborg fortsätter så långt som SMHI kan blicka framåt. På onsdag morgon och förmiddag kan det bli så varmt som uppemot 9 till 10 grader varmt, vilket är varmare än normalt den här tiden på året.

LÄS MER: Körsbärsblommor slår ut – vintern långt borta

– I slutet på veckan kan temperaturen sjunka lite, men det är bara tillfälligt, säger Linus Karlsson.

Det blir varmt i veckan men solen kommer inte lysa så mycket på oss, en glimt av den kan komma på torsdag igen. Däremellan kommer det vara mulet, regnigt och blåsigt.

Och fortfarande är det ingen riktig vinter i sikte.

LÄS MER: Solbrist i Göteborg – då åker göteborgarna utomlands

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.