Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

SMHI varnar för mycket hårda vindar i Göteborg

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Göteborg, Bohuslän och Halland. Det innebär mycket hårda vindar, vindbyarna kommer att ligga på mellan 21 och 24 meter per sekund. Det är läge att binda fast lösa föremål i trädgården, menar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

De senaste dagarna har varit gråa, regniga och småblåsiga, ett klassiskt novemberväder. Men nu går SMHI ut med novembers andra klass 1-varning i Göteborg, senast de varnade var den första november. En klass 1- varning innebär mycket hårda vindbyar Vindbyarna hamnar då på mellan 21 och 24 meter per sekund. Precis vid kusten kan det till och med bli storm i byarna.

LÄS MER: Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

– Prognosen gäller Göteborg, Bohuslän och Halland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Bild: Arkivbild: Stefan Berg
Bild: Arkivbild: Stefan Berg

Ta in lösa föremål

I Göteborgsområdet kan det blåsa 24 meter per sekund i byarna. De hårda vindbyarna gör att grenar och enstaka träd kan knäckas, och höga fordon kan få problem. Sofia Söderberg råder även trädgårdsägare att plocka in lösa föremål, så inget blåser iväg. Och surra fast de som är för stora för att tas in. Som till exempel studsmattor.

Redan under onsdagen börjar det blåsa, och vindarna kommer sen att tillta under kvällen. De kommer sen att öka ännu mer under natten mot torsdagen och under morgonen.

– Vid midnatt kan vindarna komma upp på varningsnivå, säger Sofia Söderberg.

Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Göteborg, Bohuslän och Halland. Bild: SMHI
Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Göteborg, Bohuslän och Halland. Bild: SMHI

Vindarna kommer sen att avta under torsdag eftermiddag men framförallt under torsdag kväll.

LÄS MER: 25 år sedan snöstormen 1995: Se före- och efterbilderna

En del regn

Förutom blåst kommer det också regna en del, då främst under natten och torsdag morgon. Men ser inte ut att bli några mängder som kan orsaka översvämning.

Så ser prognosen ut nu, men Sofia Söderberg menar att den kan förändras, då kommer de gå ut med den informationen. Hennes råd är att man ska hålla sig uppdaterad.

Temperaturen kommer att förändras under torsdag eftermiddag och kväll. Då kommer det kallare luft in och under natten mot fredagen hamnar temperaturen runt nollan. Lokalt kan det bli någon minusgrad.

– Går temperaturen under minus är det alltid bra att vara försiktig i trafiken.

Efter en molnig och blåsig torsdag blir det en solig fredag, men med lägre temperaturer mot vad vi blivit vana vid. Temperaturen kommer att ligga på mellan två till fem grader.

Räddningstjänstens råd

Räddningstjänsten i Storgöteborg har gått ut med information inför morgondagens oväder. Saker som är bra att tänka på.

Som till exempel att säkra byggnadsställningar så att inget kan lossna och orsaka skada, ta bort saker i trädgården och på balkongen som kan riskera att blåsa iväg.

Att även rensa dagvattenbrunnar från löv så regnvattnet kan rinna fritt. Ha saker som ficklampa, batterier, tändstickor och stearinljus hemma ifall strömmen går, och ha mobilen laddad av samma anledning.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.